Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hrvatska: U srijedu počinju konsultacije o mandataru


Kolinda Grabar-Kitarović

Objavom službenih rezultata izbora danas je u Hrvatskoj počeo teći dvadesetodnevni rok u kojemu se treba okupiti novi saziv Hrvatskoga sabora te se do 15. oktobra mora održati njegova prva sjednica, a saziva je predsjednica državeKolinda Grabar-Kitarović koja će u srijedu na Pantovčaku održati konsultacije o mandataru nove Vlade.

Na prijevremenim parlamentarnim izborima, održanima 11. septembra, relativnu pobjedu ostvario je HDZ koji je, sam ili s partnerima, osvojio 61 od 151 zastupničkog mjesta, Narodnoj koaliciji pripala su 54, Mostu 13, Živom zidu s partnerima osam, IDS/PGS-u tri, Bandićevoj Koaliciji za premijera dva, a po jedno mjesto HDSSB-u i nezavisnom Željku Glasnoviću.

SDSS-ovi Milorad Pupovac, Mile Horvat i Boris Milošević zastupat će srpsku manjinu, Robert Jankovics mađarsku, Furio Radin talijansku, a Vladimir Bilek češku i slovačku. Veljko Kajtazi zastupat će 12 manjina (austrijsku, bugarsku, njemačku, poljsku, romsku, rumunjsku, rusinsku, rusku, tursku, ukrajinsku, vlašku i židovsku), a Ermina Lekaj Prljaskaj pet manjina (albansku, bošnjačku, crnogorsku, slovensku i makedonsku).

Prema Ustavu, predsjednica mandat za sastavljanje Vlade povjerava osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konsultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika, odnosno za dobivanje mandata potrebna je podrška najmanje 76 zastupnika

XS
SM
MD
LG