Dostupni linkovi

Azerbejdžan: Referendum o širenju predsedničkih ovlašćenja


Jedan od amandmana je da se predsednički mandat sa pet produži na sedam godina
Jedan od amandmana je da se predsednički mandat sa pet produži na sedam godina

U Azerbejdžanu se održava referendum o predloženim izmenama ustava kojim se šire ovlašćenja predsednika Ilhama Alijeva i produžava predsednički mandat, što je naišlo na osude opozicije i grupa za odbranu ljudskih prava.

Prema ustavnim amandmanima koje je već je odobrio Ustavni sud zemlje, predsednički mandat treba da se produži na sedam godina u odnosu na sadašnjih pet i da se uvedu mesta prvog potpredsednika i potpredsednika.

Opozicione grupe organizovale su proteste pre održavanja referenduma osuđujući pokušaje predsednika Alijeva da zadrži kontrolu svoje porodice u toj bivšoj sovjetskoj republici na Kavkazu, bogatoj naftom.

Predloženi amandmani duboko remete ravnotežu vlasti dajući ovlašćenja bez presedana Ilhamu Alijevu, upozorila je Venecijanska komisija, savetodavno telo Saveta Evrope.

Organizacija za odbranu ljudskih prava Amnesti Internešenel je ocenila da će amandmani dovesti do kršenja slobode pridruživanja i osudila je hapšenja i zastrašivanja koja su pratila kampanju za referendum.

Ako na referendumu pobedi opcija koja prihvata ustavne promene prvi potpredsednik postaće druga najvažnija funkcija u državi umesto dosadašnje funkcije premijera.

Predsednik će takođe moći, prema predloženim promenama, po svom nahodjenju da raspusti parlament i sazove prevremene izbore.

Ilham Alijev, 54, čvrstom rukom vlada Azerbejdžanom od 2003. godine kada je umro njegov otac Hajdar Alijev koji je i sam bio na čelu zemlje od 1993. godine.

Alijev može da ima neograničen broj predsedničkih mandata od kada je spornim referendumom 2009. godine ukinuto ograničenje od dva uzastopna presednička mandata za jednog kandidata.

XS
SM
MD
LG