Dostupni linkovi

Akcija šibenskih antifašista: Spisak žrtava Darija Kordića na vratima crkve


Veliki problem je u tome što se Crkva agresivno gura u svjetovni život te opravdava zločine i zločince i predstavlja ih kao uzore, smatraju u Antifa Šibenik
Veliki problem je u tome što se Crkva agresivno gura u svjetovni život te opravdava zločine i zločince i predstavlja ih kao uzore, smatraju u Antifa Šibenik

Aktivisti organizacije Antifa Šibenik postavili su u noći između subote i nedelje na vrata jedne crkve spisak sa popisom žrtava Darija Kordića, kao odgovor na učešće tog osuđenog ratnog zločinca na tribini u šibenskoj crkvi.

Na vratima crkvice Župe pohođenja blažene device Marije u Njivicama osvanula su imena 116 stanovnika Ahmića, koje su aprila 1993. pobile hrvatske jedinice 4. bojne VP HVO-a i jedinice “Jokeri”.

Povod za akciju bilo je Kordićevo gostovanje u crkvi sv. Leopolda te župe na tribini održanoj pre nedelju dana.

„Antifašisti ne razlikuju etnička čišćenja i ratne zločine Darija Kordića u Ahmićima od njegovih kompanjona koje su iste stvari radili s bošnjačke i srpske strane u procesu potpune destrukcije svih tekovina narodnooslobodilačke borbe. A u ovom slučaju cilj je bio destrukcija BiH kao zemlje njezinih ravnopravnih naroda i narodnosti. Nema te tvorevine kao što je bila Hrvatska Republika Herceg Bosna ili tog svetog nacionalog cilja koji može opravdati ubojstva beba od tri mjeseca, što se desilo u Ahmićima“, pojasnili su motive svog čina u šibenskoj Antifa.

Dodaju da razumeju teološki nauk Crkve koja nudi oprost, pokajanje i preobraćenje pojedinca, ali da Crkva nikad nije nedvosmisleno osudila zločine „kako one Ahmićke, tako i one ustaške“.

„Veliki problem je u tome što se Crkva agresivno gura u svjetovni život te opravdava zločine i zločince i predstavlja ih kao uzore. A nažalost tome smo svjedoci dok čitamo ’Glas Koncila’ koji nam donosi feljtone koji minoriziraju logore u Jasenovcu i dječji logor u Jastrebarskom, te negiraju onaj u Jadovnom, a veličaju i viktimiziraju fašističke vojnike i generale koji su provodili slična etnička čišćenje kao što ih je radio i Dario Kordić“, kažu u Antifa Šibenik.

Pokolj u Ahmićima smatra se najvećim pojedinačnim zločinom tokom sukoba u BiH između bosanskohercegovačkih Hrvata i Bošnjaka.

Jedan od zapovednika ove akcije, Dario Kordić, osuđen je na 25 godina zatvora.

Pušten je na slobodu juna 2014. godine, nakon odsluženja dve trećine kazne.

XS
SM
MD
LG