Dostupni linkovi

Venecijanska komisija uznemirena namerom RS o referendumu


Đani Bukvikijo, predsednik Venecijanske komisije
Đani Bukvikijo, predsednik Venecijanske komisije

Venecijanska komisija Saveta Evrope izrazila je danas uznemirenost zbog činjenice da, uprkos odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine od 17. septembra o obustavljanju referenduma u Republici Srpskoj zakazanog za 25. septembar, vlasti u RS ipak nameravaju da ga organizuju.

"U državi u kojoj je na snazi vladavina prava, odluke Ustavnog suda se primenjuju i nisu predmet glasanja, bilo poslanika ili naroda", saopštio je danas predsednik Venecijanske komisije Đani Bukvikijo, objavljeno je na sajtu Saveta Evrope.

Bukvikijo navodi da je svrha referenduma u RS da potkopa autoritet odluke Ustavnog suda koji je, kako podseća, proglasio Dan Republike Srpske neustavnim jer ga smatra diskriminatorskim u pogledu nesrpskih stanovnika tog entiteta.

"To nije prihvatljivo. Posle nove odluke Ustavnog suda, jedina moguća legitimna reakcija vlasti u entitetu koji pripada državi članici Saveta Evrope jeste da ne održi referendum", zaključio je predsednik Evropske komisije.

Venecijanska komisija je savetodavno telo Saveta Evrope koje se bavi ustavnim i izbornim pitanjima i radom demokratskih institucija.

Osnovana je 1990. godine, na kraju hladnog rata, radi pružanja odgovora na hitna pitanja u vreme uvođenja savremene liberalne demokratije u zemljama koje su u to vreme izlazile iz socijalizma.

Komisija je u međuvremenu nadrasla izvorni zadatak pružanja tehničke pomoći bivšim komunističkim zemljama i danas na različite načine promoviše standarde demokratije u skladu sa dostignućima evropskog ustavnog nasleđa.

XS
SM
MD
LG