Dostupni linkovi

Jedna optužnica zastarela, poternica za Karićem ostala


Optužnica ga teretila za zloupotrebu službenog položaja: Bogoljub Karić
Optužnica ga teretila za zloupotrebu službenog položaja: Bogoljub Karić

Viši sud u Beogradu obustavio je jedan od dva postupka koji se u Srbiji vodi protiv biznismena Bogoljuba Karića zbog apsolutne zastarelosti dela. Više tužilaštvo je potvrdilo da je dobilo rešenje od Višeg suda, u kome se navodi da je obustavljen postupak u kome se Bogoljub Karić teretio za zloupotrebu službenog položaja odgovornog lica tokom perioda od 1998. do 2005. godine u slučaju izvlačenja novca iz "Mobtela".

Zastarelost krivičnog gonjenja protiv Karića u postupku pred Višim sudom nastupila je zbog proteka 10 godina od pokretanja krivičnog gonjenja, odnosno dvostruko vreme od zaprećene kazne od pet godina zatvora za krivično delo koje se Kariću stavljalo na teret preciziranom optužnicom iz 2013. godine.

U obustavljenom postupku protiv njega nije bila raspisana poternica.

Međutim, to nije jedini slučaj zbog kog je jedan od nekada najbližih biznismena Slobodnu Miloševiću pred sudom. Tako da i poternica koja je za njim raspisana 2006. godine ostaje na snazi. Protiv njega se i dalje vodi istraga u Posebnom odeljenju tog suda zbog sumnje da je zloupotrebio položaj odgovornog lica, potvrdio je Viši sud u Beogradu.

U saopštenju suda se precizira da je i dalje na snazi naredba Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu kojom je prema okrivljenom Bogoljubu Kariću naređeno izdavanje poternice.

"Shodno Zakoniku o krivičnom postupku poternice raspisuje Ministarstvo unutrašnjih poslova, pa ukoliko je verovatno da se lice za kojim je izdata poternica nalazi u inostranstvu MUP može raspisati i međunarodnu potrenicu, uz pribavljenu saglasnost Ministarstva pravde", navodi sud.

U saopštenju je navedeno da je Viši sud u Beogradu 28. januara 2016. godine doneo rešenje kojim je obustavljen privični postupak protiv Bogoljuba Karića, Kalmana Cinklera i Ljiljane Karić zbog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu usled nastupanja zastarelosti krivičnog gonjenja, imajući u vidu izmenjenu pravnu kvalifikaciju krivičnog dela koje im je stavljeno na teret izmenjenom optužnicom.

Postupak se i dalje vodi protiv Sretena Karića, Vitomira Parežanina, Gorana Milića, Branka Krstonošića, Tatjane Rakas, Dušana Đordevića, Bogoljuba Lazića, Roja Harpura Patrika, Gorana Božića, Branislava Andelića, Olge Žilovic i Snežane Kostić.

Sud dalje navodi da je 21. aprila 2016. godine je u tom krivičnom postupku doneo naredbu da Više javno tužilaštvo u Beogradu donese naredbu o dopuni istrage u odnosu na ove preostale okrivljene, u cilju boljeg razjašnjenja stvari, kako bi se ispitala osnovanost optužnice, a samim tim i postojanje opravdane sumnje da su okrivljeni učinili krivična dela koja im se stavljaju na teret.

U Savetu za borbu protiv korupcije navode da u ovom trenutku nemaju saznanja u kom statusu je predmet koji se odnosi na Karićevo poslovanje sa “Mobtelom”, a koje je ovo telo nadležnima dostavilo pre jedanest godina.

Članica Saveta Jelisaveta Vasilić, pojašnjava da, bez obzira na to, zatarevanje slučaja znači da Karić ne može biti gonjen po delu koje mu je stavljano na teret.

Bogoljub Karić, nekada jedan od najbližih poslovnih ljudi vlastodržca Slobodana Miloševića, ali i blizak ljudima iz prvih godina postpetooktobarskih vlasti, napustio je zemlju 2006. godine, nakon što je došao na udaru srpskog pravosuđa koje se bavilo proveravanjem načina na koji je došao u posed kompanije “Mobtel”. Inače, kompaniju je preuzeo 1998. godine, dve godine pre nego što će se svrstati u red onih biznismena, političara i uopšte državnih službenika koji su okrenuli Miloševiću leđa, a bili prihvaćeni na strani pobednika od 5. oktobra.

“U Savetu za borbu protiv korupcije smo ukazivali da u vreme preuzimanja ‘Mobtela’, 1998. godine, država nije primenjivala postupak koji je morala primeniti kada je dala pravo da Karić, sa državom, preuzme tu kompaniju. To smo istraživali zato što Bogoljub Karić jeste bio privilegovan, što znači da mu je nešto dato bez bilo kakvog postupka. To znači da mu je država maltene ‘Mobtel’ poklonila. Savet je to napisao i predao nadležnima 2005. godine”, podsetila nas je Jelisaveta Vasilić.

U Savetu za borbu protiv korupcije neprekidno od nadležnih traže objašnjenja šta se događa sa predmetima koja su otvorili. U slučaju "Mobtel", navodi Vasilić, poslednji odgovor su dobili aprila 2016. godine:

“Objašnjeno nam je da je naš predmet ‘Mobtel’ u decembru 2015. godine vraćen Tužilaštvu na dopunu prethodnog postupka. To znači vraćeno je od Suda, Tužilaštvu. Od aprila ove godine nove podatake o tome šta se događa sa našim predmetom nismo dobijali”, navodi Vasilić.

Inače, Bogoljub Karić po odlasku iz Srbije otišao je u Rusiji, gde je nesmetano nastavio svoj lični i poslovni život.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG