Dostupni linkovi

Ministri EU: Bez mnogo nade za sporazum TTIP sa SAD


Protesti protiv TTIP-a u Berlinu
Protesti protiv TTIP-a u Berlinu

Ministri EU danas su ocenili da je teško da EU može u skorije vreme zaključiti veliki trgovinski sporazum sa SAD i razgovarali su o tome da li da promene pravac pregovora.

"Potreban je novi početak ili novi pristup", rekao je novinarima uoči neformalnih trgovinskih razgovora u Bratislavi ministar ekonomije Slovačke Peter Žiga, čija zemlja predsedava EU.

Nakon tri godine pregovora i dalje opstaju velike razlike u pozicijama o ovom sporazumu, čije puno ime je Transatlantsko trgovinsko i investiciono partnerstvo, skraćeno TTIP, a rad je potreban u svih 30 predvidjenih poglavlja.

Zamisao TTIP je da se uklone barijere za trgovinu izmedju EU i SAD, odnosno carine ali i propisi koji ograničavaju uvoz, kako bi se podstakao ekonomski rast i zapošljavanje, a prema proceni Evropske komisije, ekonomija EU bi time mogla da dobije 119 milijardi evra godišnje, a BDP SAD bio bi uvećan do 95 milijardi evra.

Protivnici sporazuma, uljučujući nevladine organizacije, poslanike svih političkih boja, sindikate i aktiviste, smatraju da je opasan za demokratiju,bezbednost hrane kao i socijalne i ekološke standarde, i redovno su se okupljali na protestima, podseća AFP. ;

U Nemačkoj i Belgiji prošle sedmice protestovale su hiljade ljudi, u strahu da je sporazum pretnja za životnu sredinu i javno zdravlje i da će povećati moć velikih multinacionalnih kompanija.

I zemlje su podeljene, pa su Francuska i Austrija medju skeptičnima, a 12 evropskih zemalja, uključujući Italiju, Španiju i Veliku Britaniju, nedavno je u otvorenom pismu izrazilo podršku sporazumu.

Evropljani ipak žele da zaključe sporazum pre nego što sadašnji američki predsednik SAD Barak Obama napusti Belu kuću, a osim Obaminog odlaska smatra se da na pregovore utiču i predstojeći izbori u Francuskoj i Nemačkoj.

Sa druge strane, ostvaren je napredak u trgovinskom sporazumu s Kanadom, koji je poznat i kao CETA, i preostalo je da neke zemlje dodaju razjašnjenja u pogledu teksta sporazuma.

"Amerikanci nisu voljni da daju ponude kao što je učinila Kanada, tako da je izvesno da ove godine neće biti sporazuma", rekao je nemački ministar ekonomije i vicekancelar Zigmar Gabrijel (Sigmar Gabriel).

Rekao je da će u slučaju ponovnog pokretanja pregovora morati prvo da se vidi ko je sledeći američki predsednik, i da će u slučaju da stvari opet krenu unapred, pregovori možda iziskivati "promenjeni pregovarački mandat ili različiti pristup".

XS
SM
MD
LG