Dostupni linkovi

Izveštaj ombudsmana: Najugroženiji je 'običan građanin'


Saša Janković: Prošlu godinu obeležile su ekonomske nedaće, socijalna nesigurnost i manjak pravne sigurnosti
Saša Janković: Prošlu godinu obeležile su ekonomske nedaće, socijalna nesigurnost i manjak pravne sigurnosti

Zaštitnik građana Saša Janković predstavio je skupštinskom Odboru za ljudska i manjinska prava svoj izveštaj za 2015. godinu, koju su, kako je naveo, pre svega obeležili ekonomske nedaće i manjak pravne sigurnosti.

Predstavnici vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) izveštaj su ocenili kao "paušalno viđenje stanja", dok su ga poslanici opozicije pohvalili. Ni ovoga puta nije izostala priča o eventualnoj kanidaturi Jankovića na predsedničkim izborima naredne godine.

"Mnogi mi, u svakodnevnim kontaktima i postupcima, ukazuju da se u Srbiji najugroženijim oseća ono što sam, pod navodnicima, nazvao običan građanin" – ovim rečima je Janković sumirao svoj izveštaj o stanju prava građana u Srbiji u 2015. godini.

"Zašto običan građanin? Zato što bi trebalo da je običan građanin onaj koji očekuje da će ostvariti neko pravo zato što mu je zakonom utvrđeno kao pravo, a ne zato što ima vezu u nekom organu", navodi zaštitnik građana.

Godinu za nama, rekao je Janković, obeležile su ekonomske nedaće, socijalna nesigurnost i manjak pravne sigurnosti. U primeni zakona, dodao je, veoma često nisu svi ravnopravni.

Predstavljajući izveštaj, Ombudsman je rekao i da tužioci i sudije govore o političkom pritisku.

"Percepcija je da su tužilačka i sudijska funkcija pod jakom paskom izvršne vlasti, da izvršna vlast suviše utiče na rad tih pravosudnih funkcija i da to ne doprinosi pravnoj sigurnosti i jednakosti građana Srbije", konstatuje Janković.

Janković je na sednici Odbora ponovio da su građani osećali razliku između onoga što piše u zakonu i ono što su doživljavali u životu. Kritikovao je i donošenje zakona po hitnom postupku, kao i česte izmene koje dovode do toga da se sa propisima ne upoznaju ni državni službenici, a kamoli građani.

"U 2015. godini je 80 zakona doneto po hitnoj proceduri, to je 44 odsto, a tamo gde je trebala hitna procedura, ona je izostala", upozorio je Janković.

Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija


Smanjio se broj tužbi koje su građani pokrenuli protiv Srbije pred sudom u Strazburu, dodao je Janković, ocenivši da je to dobro, ali je istakao da je u prethodnoj godini u 16 od 17 slučajeva presuđeno u korist građana.

"Dakle, veoma neslavan skor", primetio je ombudsman.

Posebno ranjive grupe bile su jako siromašni, deca, mladi, starije osobe, Romi, pacijenti u psihijatrijskim bolnicama, oboleli od teških bolesti, novinari, LGBT osobe, organizacije i zagovornici ljudskih prava.

Predstavljujći izveštaj, ombudsman je rekao i da medijski zakoni nisu doprineli da mediji budu slobodniji, te da mnogim medijima na lokalu preti gašenje, dok su se neki našli u netransparentnom vlasništvu.

"Porastao je broj fizičkih napada i drugih pritisaka na novinare", rekao je Janković podsetivši da nisu rešeni ni slučajevi ubistava novinara iz prethodnog perioda.

S druge strane, rekao je, Srbija je čistog obraza prošla kroz izazov migrantske krize.

Najviše zamerki na izveštaj, imali su poslanici vladajućeg SNS-a.

"Generalna ocena sa moje strane je, na žalost, da ovde ima previše neodređenosti i proizvoljnosti. Ozbiljan izveštaj, prema mom mišljenju, to ne trpi", rekao je Vladimir Orlić, poslanik SNS-a.

On je rekao i da nije reč o obračunu sa institucijom Zaštitnika već o razgovoru "sa onim ko je takav izveštaj potpisao".

Kao ilustraciju, naveo je deo koji se odnosi na medije bliske vlasti.

"Pominju se kvalifikacije provladini štampani mediji i TV stanice, očigledno dirigovani verbalni progoni… Šta je kriterijum za to pro-vladin? Na osnovu čega je utvrđeno? U kom istraživanju? Ko je to uradio? Reference nisam video, ne postoje", upitao je Orlić.

S druge strane, poslanici opozicije su pohvalili izveštaj.

Tatjana Macura iz pokreta "Dosta je bilo", rekla je da nezavisne institucije, poput zaštitnika građana, odolevaju različitim priticima, a Jankovića je pitala šta misli o solidarnom porezu, smanjenju penzija i radu komunalne policije, odnosno incidenata u koje su njihovi pojedini pripadnici bili umešani, te nereagovanja države na preporuke koje je tim povodom zaštitnik građana uputio.

"Praktično smo napravili jednu uvertiru za sva ostala dešavanja koja su vezana za komunalnu policiju i za njihovo bahato, grubo kršenje ljudskih prava u odnosu sa građanima", rekla je Macura.

Janković se saglasio da je u radu Komunalne policije bilo zloupotreba, te upozorio na posledice rečima: "Građani gube poverenje u taj organ koji bi morao da bude mnogo više na usluzi građanima".

Policija u Beogradu, arhivska fotografija
Policija u Beogradu, arhivska fotografija


Poslanica Demokratske stranke (DS) Maja Videnović kazala je da su napadi na zaštitnika građana nedopustivi, kao i da treba učiniti sve da se primene preporuke koje je uputio kako bi se stanje ljudskih prava u Srbiji unapredilo.

Što se samog izveštaja tiče, zaključila je, "običan građanin se oseća ugroženo – to je misao koju, kako odgovorni ljudi, treba da ponesemo sa ove sednice".

Ni predstavljanje izveštaja nije prošlo bez osvrta pojedinih članova skupštinskog odbora na mogućnost da se Saša Janković kandiduje na predsedničkim izborima naredne godine.

Janković je, tim povodom, uz napomenu da nije on taj koji je otvorio tu temu, rekao da će odluku doneti "kada dođe vreme, sam i bez pritisaka".

"Nisam kandidat", rekao je Janković dodavši da ne razume kako "neki državni funkcioneri govore o kandidaturama i pre nego što su izbori raspisani".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG