Dostupni linkovi

SAD: Neredi zbog ubistva Afroamerikanca


Nekoliko desetina demonstranata blokiralo je auto-put, Severna Karolina 20. septembar
Nekoliko desetina demonstranata blokiralo je auto-put, Severna Karolina 20. septembar

Najmanje 12 policajaca povređeno je u neredima u Severnoj Karolini posle policijskog ubistva muškarca afroameričkog porekla, a više desetina demonstranata blokiralo je auto-put.

Protesti su izbili nakon što je policajac u utorak usmrtio jednog muškarca u stambenom kompleksu u gradu Šarlot. Policija je saopštila da je ubijeni bio naoružan i da je predstavljao pretnju.

Nekoliko desetina demonstranata blokiralo je auto-put postavljajući svoja vozila i paleći vatru. Obe trake auto-puta trenutno su blokirane zbog izvođenja policijske akcije, saopštili su zvaničnici.

Veća grupa demonstranata okupila se u toku noći na mestu pucnjave. Oni su gađali policiju kamenicama i uništavali su policijska vozila, a policija je koristila suzavac kako bi rasterala okupljene.

Portparol policije Kit Tritli rekao je da je policija otišla u kompleks sa nalogom za hapšenje jednog osumnjičenog kada su ugledali muškarca u automobilu, ali to nije bio osumnjičeni za kojim su tragali.

On je izašao iz automobila noseći pištolj, a policajci su ga smatrali pretnjom i najmanje jedan je pucao u njega, navodi policija.

Muškarac koji je identifikovan kao Kit Lajmon Skot (43), prevezen je u bolnicu i proglašen je mrtvim.

Policajac koji ga je u njega pucao poslat je na administrativno odsustvo, što je standardna procedura u tim slučajevima.

Protesti u Šarlotu usledili su samo nekoliko sati pošto je policija u gradu Talsa u saveznoj državi Oklahoma ubila nenaoružanog muškarca, takođe afroameričkog porekla.

XS
SM
MD
LG