Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rio: Odbojkaši BiH osvojili paraolimpijsko srebro


Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci osvojila je srebrenu medalju na 15. paraolimpijskim igrama u Riju. Bh. odbojkaši su u finalu poraženi od reprezentacije Irana sa 3:1 (25:21, 21:25, 25:18, 25:15).

U petom uzastopnom finalu paraolimpijskih turnira između dvije najbolje selekcije na svijetu, Iranci su bili bolji i osvojili šesto paraolimpijsko zlato.

Izabranici selektora Mirze Hrustemovića i ovog puta su pružili maksiminum, posebno u drugom setu, ali su se na kraju morali oprostiti od titule koja zasluženo ide u Teheran.

U dosadašnjih pet paraolimpijskih nastupa odbojkaši Bosne i Hercegovine osvojili su dva zlata, u Atini 2004. i Londonu 2012, dok su srebra izborili u Sydneyu 2000. godine i Pekingu 2008. te danas u Rio de Janeiru.

Na paraolimpijskom turniru u Riju odbojkaši BiH u pet susreta osvarili su tri pobjede i dva poraza. U grupnom dijelu takmičenja maksimalnim rezultatima savladali su Ukrajinu i Kinu, te u polufinalu Egipat, dok su dva puta poražni od Iranaca.

Bronzanu medalju osvojila je reprezentacija Egipta koja je savladala domaćina Brazil sa 3:2.

Pored paraolimpijskih medalja najuspješnija sportska ekipa BiH devetostruki je evropski i trostruki svjetski prvak.

Boje Bosne i Hercegovine na Paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru branili su: Adnan Kešmer, Mirzet Duran, Sabahudin Delalić (kapiten), Armin Šehić, Benis Kadrić, Ismet Godinjak, Adnan Manko, Asim Medić, Nizam Čančar, Dževad Hamzić, Safet Alibašić, Ermin Jusufović, te selektor Mirza Hrustemović, treneri Ejub Mehmedović i Zikret Mahmutović.

XS
SM
MD
LG