Dostupni linkovi

Učesnici Prajda u šetnji ka Trgu republike
Učesnici Prajda u šetnji ka Trgu republike

Parada ponosa, šetnja i žurka

U Beogradu je bez tenzija održana Parada ponosa LGBT osoba. Povorka u kojoj su, osim aktivista i građana, učestvovali predstavnici Beograda i Vlade Srbije, te međunarodnih delegacija, prošetala je centralnim ulicama od Trga Slavija do Trga republike, nakon čega je u centru grada organizovan muzički program.

- U Beogradu je završena Parada ponosa LGBT osoba, učesnici povorke prošetali od Slavije do Trga republike.

- "Svaki održani Prajd za nas je najbolji mogući dan i poruka da je život i ovde moguć", rekao je LGBT aktivista Boban Stojanović, nakon uspešno održane šetnje.

- Početak Parade proglasila je glumica Mirjana Karanović koja je proglašena "kuma" ovogodišnjeg skupa. “Vi se ovde borite ne samo za sebe, već i za sve ljude koji su na bilo koji način diskriminisani”, rekla je Mirjana Karanović okupljenima.

- Na beogradskim ulicama je bilo mirno, centralne ulice su uoči Parade ponosa bile zatvorene za saobraćaj vozila, a u tom delu grada su bile raspoređene jake policijske snage.

- Male grupe vernika i protivnika parade okupile su se u širem centru grada, ali incidenata nije bilo.

Žurka na Trgu republike

Nakon Bobana Stojanovića okupljenima se obratila aktivistkinja Amsterdam prajda koja je nakon svog govora i zapevala.

Govori su završeni i na centralnom beogradskom trgu počela je žurka uz muzički program.

Stojanović: Pre 15 godina krvavi obračun

Govor na Trgu republike je održao Boban Stojanović iz organizacije Parade ponosa, a nakon njega okupljenima se obratila aktivistkinja Amsterdam prajda, koja je nakon svog govora i zapevala.

- Pre 15 godina ovde je bio krvav obračun, a gledajte nas sada - rekao je aktivista Stojanović.

On je dodao da postoji ne tako mali broj onih koji podržavaju borbu za LGBT prava i njenu suštinu - borbu za ljudska prava.

Završena šetnja, povorka stigla na Trg republike

Šetnja u okviru Parade ponosa je završena. Učesnici su na Trgu gde su u toku govori.

Mediji: Policija zaustavila grupu protivnika Prajda

Kako prenosi Blic, policija je pre početka Parade ponosa zaustavila grupu vernika koji su želeli da protestuju protiv ove manifestacije.

Oni su zaustavljeni na početku Knez Mihajlove ulice, u koloni je bilo nekoliko građana koji su nosili trasparente i ikone, a među njima su dve osobe bile obučene kao pravoslavni sveštenici, prenosi Blic.

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG