Dostupni linkovi

Podignuta optužnica za aferu prisluškivanje u Makedoniji


Press konferencija Specijalnog tužilaštava u Skoplju 15. septembra 2016.
Press konferencija Specijalnog tužilaštava u Skoplju 15. septembra 2016.

Makedonsko specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore podiglo je optužnicu za aferu prisluškivanja koja već dvioje godine potresa makedonsku javnu i političku scenu.

Tužilac Fatima Fetai nije saopštila imena optuženih u prvoj optužnici Specijanog tužilaštva, ali je navela da je podignuta na osnovu prisluškivanog razgovora dvojice visokih funkcionera vlasti i indirektno uputila na snimak na kojem se čuju glasovi bivšeg premijera Nikole Gruevskog i ministra transporta i veza Mileta Janakieskog.

Na tom snimku, prema njenim riječima, čuje se kad visoki funcioner drugom nalaže da, koristeći stranačko članstvo VMRO DPMNE, organizuje nasilje, a drugi to bez pogovora prihvata.

"Nasilje je motivisano iz lukrativnih razloga, radi biznis interesa partijskog vrha i njihovih partnera", rekla je Fatima Fetai.

Objasnila je da radi pretpostavke nevinosti ne smije da otkriva imena optuženih i dodala da će optužnica biti podnijeta u toku dana.

Optužnica se odsnosi na nasilne proteste ispred Opštine Centar 2013. u trenutku kada je opštinska skupština trebalo da poništi dijelove urbanističkog plana. Tada su demiolirane prostorije te skopske opštine, a optužnicom je obuhvaćeno ukupno 14 osoba za podsticanje nasilja i učestvovanje u nasilju.

Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore je na godišnjicu rada podiglo optužnicu protiv sedam osoba zaposlenih u makedonskoj upravi za bezbjednost i kontrašpijunažu zbog nezakonitog uništavanja dokumentacije povezane sa prisluškivanjem. Dio te dokumentacije je bio klasifikovan kao povjerljiv. Među optuženima su i rukovodioci Pete uprave koja se bavi prisluškivanjem.

Tužiteljka Lenče Ristovska je rekla su optužnice podnijete po skraćenom postupku i da Specijalno tužilaštvo u oba slučaja ima dovoljno dokaza za osuđujuću presudu.

XS
SM
MD
LG