Dostupni linkovi

MMF odobrio milijardu dolara zajma Ukrajini


Ukrajinska valuta hrivnja i novčanice američkog dolara
Ukrajinska valuta hrivnja i novčanice američkog dolara

Međunarodni monetarni fond /MMF/ odobrio je dugo očekivanu islpatu zajma od oko milijardu dolara Ukrajini, poslije razmatranja procesa sprovođenja reformi u toj zemlji.

Isplata koja je sada objavljena manja je od očekivanih 1,7 milijardi dolara, pošto je nastao zastoj u sprovođenju određenih reformi koje zahtijeva Fond.

MMF je saopštio da je Upravni odbor ove institucije odobrio isplatu iako postoje odstupanja od kriterijuma u vezi sa međunarodnim rezervama, spoljnim plaćanjima i restrikcijama u oblasti kursne liste.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao je da će isplata sredstava iz MMF-a omogućiti državi da dobije još milijardu dolara zajma od SAD i zajam od 600 miliona evra od EU.

On je rekao da će novac iz MMF-a doprinijeti da nacionalna valuta hrivnja ostane stabilna i da će sredstava pomoći ekonomiji.

MMF je odlučio da podrži ukrajinsku ekonomiju za 17,5 milijardi dolara kroz četvorogodišnji program, ali sredstava uplaćuje u skladu sa napretkom koji vlasti te zemlje ostvare u sprovođenju ekonomskih reformi i borbi protiv korupcije.

Ukrajina je do sada primila oko 7,62 milijarde dolara u okviru programa koji je pokrenut u martu 2015. godine.

XS
SM
MD
LG