Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Šimon Peres u komi nakon moždanog udara


Šimon Peres

Bivši izraelski predsjednik Šimon Peres doživio moždani udar i hitno je prebačen u bolnicu, rekla je u utorak njegova portparolka.

Peres je podvrgnut indukovanoj komi i priključen je na aparate za vještačko disanje kako bi se olakšalo dalje liječenje, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Izraelski mediji javljaju da Peres ima krvarenje u mozgu i navode da je moždani udar bio ozbiljan.

Nalazi u bolnici Tel-Hašomer blizu Tel Aviva.

Devedesettrogodišnji Peres, dobitnik Nobelove nagrade za mir, obavljao je gotovo svaku visoku političku funkciju u Izraelu tokom karijere duge sedam decenija.

Otišao je s mjesta predsjednika 2014., na kraju sedmogodišnjeg mandata. Ostao je aktivan u Peresovom centru za mir koji promoviše koegzistenciju između Arapa i Jevreja.

Jedan je od posljednjih živih osnivača Izraela. Premijer je bio dva puta, od 1984. do 1986. godine u okviru rotacione vlade, i nekoliko mjeseci u 1995. i 1996. nakon ubistva premijera Jicaka Rabina.

Peresu je 5. septembra ugradjen pejsmejker, nakon što je dijagnostikovan abnormalan srčani ritam u julu. U januaru je pretrpio blagi srčani udar i tada je podvrgnut koronarnoj angioplastici kako bi se otvorila blokirana arterija.


XS
SM
MD
LG