Dostupni linkovi

NUNS osudio tekst o Albancima u Kuriru


Ilustracija

Nezavisno udruženje novinara (NUNS) uputilo je danas oštru kritiku uredništvu dnevnog lista Kurir zbog, govora mržnje u tekstu objavljenom u današnjem izdanju pod naslovom "Šiptari spremaju pokolj Srba".

NUNS je naveo da je Kurir, koristeći uvredljiv naziv za Albance, prekršio ne samo etičke standarde novinarstva već i medjunarodne i domaće norme o zabrani govora mržnje i diskriminacije.

"Indikativno je da se u senzacionalistički intoniranom članku, potpisanom sa 'ekipa Kurira', samo u naslovu najavljenom na naslovnici lista i uvodnom delu, koristi termin 'Šiptari' dok se u samom tekstu isključivo govori o Albancima. Zato NUNS smatra da je uredništvo Kurira ovim tekstom svesno prekršilo Kodeks novinara Srbije, odeljak 'Odgovornost novinara', koji nalaže da se 'novinar mora suprotstaviti svima koji krše ljudska prava ili se zalažu za bilo koju vrstu diskriminacije, govor mržnje i podsticanje nasilja'", naveo je NUNS.

To novinarsko udruženje je ocenilo da je prekršen i Kodeks u odeljku "Novinarska pažnja", koji ukazuje da novinar mora biti svestan opasnosti od diskriminacije koju mogu da šire mediji i da će učiniti sve da izbegne diskriminaciju zasnovanu na nacionalnom poreklu.

XS
SM
MD
LG