Dostupni linkovi

Vanredna vijest

BiH: Tri četvrtine dužnika prihvatilo rješenje za kredite u 'švicarcima'


Dvije Hypo banke koje djeluju u BiH - Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. i Hypo Alpe-Adria-Bank a.d. Banja Luka - privode kraju rješenje slučajeva kredita u švicarskim francima.

Kako je priopćeno iz Hypo banke, na razini Bosne i Hercegovini 71 posto klijenata realiziralo ili je u završnoj fazi realizacije rješenja koje podrazumijeva umanjenje dugovanja uz konverziju ili uz zatvaranje kredita.

Kako navode iz te banke, u Federaciji BiH taj postotak iznosi 57 posto, a u Republici Srpskoj 83 posto.

Konverzijom ili zatvaranjem kredita uz značajna umanjenja dugovanja, koje su Hypo u BiH ponudile klijentima, rješava se regionalni problem nastao porastom vrijednosti švicarskog franka, koji je kao posljedicu imao uvećanje dugovanja po kreditima za klijente koji su odabrali financiranje s valutnom klauzulom u toj valuti.

Konverziju ili zatvaranje kredita uz značajan otpis dugovanja podržale su i mjerodavne institucije naše zemlje, jer ponuđeno rješenje ne ugrožava domaći bankarski sustav ni domaću ekonomiju, navodi se dalje u priopćenju.

Ističe se kako trošak koje su dvije Hypo banke u BiH do sada uknjižile temeljem odobrenih umanjenja dugovanja iznosi 26 milijuna maraka i u cijelosti je pokriven od vlasnika banaka - američkog fonda Advent Internationala i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

XS
SM
MD
LG