Dostupni linkovi

David Cameron se povlači i iz parlamenta


 David Cameron, bivši britanski premijer
David Cameron, bivši britanski premijer

Bivši britanski premijer David Cameron najavio je u ponedjeljak povlačenje iz parlamenta.

Cameron je otišao s čela vlade poslije referendumske odluke 23. juna da Velika Britanija izađe iz Evropske unije, jer je on vodio kampanju za ostanak.

Cameron je tada najavio da će ostati u poslanik, mada se odrekao bilo kakve liderske uloge u Konzervativnoj partiji.

Cameron je u svojoj izbornoj jedinici u Vitniju rekao da da bi mu bilo teško da ostane u poslaničkoj klupi, a da ne bude "velika smetnja" u radu nove vlade, prenio je BBC.

On je dodao da je premijerka Theresa May iskazala veliko razumijevanje kada joj je rekao da se povlači iz parlamenta.

Cameron je negirao da je njegovo povlačenje iz parlamenta povezano s najavljnim promjenama u obrazovnju kojima se protivio kao premijer.

Upitan o njegovom nasljeđu i da li će biti pamćen kao premijer koji je izveo Veliku Britaniju i EU, Cameron je rekao da se nada da će njegov mandat biti pamćen po snažnoj ekonomiji i "važnim društvenim reformama", kao i to što je Konzervativnu partiju izveo iz "mrtvila" i pretvorio je "modernu silu".

Cameron je rekao da još ništa nije odlučio šta će raditi sljedeće, ali je dodao da želi da doprinosi javnom životu.

Theresa May je rekla da je ponosna što je bila u Cameronovoj vladi koja je ostvarila "velike stari" ne samo u ekonomiji već i u "ozbiljnim društvenim reformama".

Konzervativni poslanici su u reakciji naveli da je on bio "izvanredan" premijer i da će njegov odlazak biti "veliki gubitak" za parlament.

S druge strane, laburisti nisu pokazali pretjerane simpatije za bivšeg premijera. Poslanica laburista Angela Eagle je rekla da je Cameron "cijelu zemlju doveo u opasnost kako bi riješio debatu u svojoj partiji" organizovanjem referenduma.

"On je sada otišao ostavljajući drugima da raščiste haos", rekla je Eagle zastupnica Laburističke stranke.

XS
SM
MD
LG