Dostupni linkovi

Balkanska kozačka 'vojska'


Političke poruke: Okupljanje kozaka u Kotoru
Političke poruke: Okupljanje kozaka u Kotoru

Unformisani kozaci i bajkeri u kožnim jaknama stigli su u koloni pred crkvu Sv. Nikole u Kotoru iz Rusije, proruskih dijelova Ukrajine, Srbije i Crne Gore, gdje su pobožno slušali liturgiju kotorskog paroha Srpske pravoslavne crkve Momčila Krivokapića.

"Dragi kozaci i noćni vukovi, za vjeru pravoslavnu – zdrastvujte!", pozdravio ih je Krivokapić.

Nakon propovijedi, iz riznice crkve odaslane su političke poruke.

Kozački ataman Slobodan Pejović je NATO nazvao "kavezom" i osudio zvaničnu politiku Crne Gore koja za cilj ima učlanjenje u Alijansu.

Susret kozaka, bajkera i sveštenstva završen je osnivanjem “Balkanske kozačke vojske”
Susret kozaka, bajkera i sveštenstva završen je osnivanjem “Balkanske kozačke vojske”

Kozački general Genadij Jakovljević Temnjikov je kazao da kao oficijelni predstavnik Saveza dobrovoljaca Donbasa, inače Ukrajinsko proruskog okruga, prenosi pozdrave predsjednika Donjecke Narodne Republike (DNR) Aleksandra Brodaja i ministra bezbjednosti Andreja Jurjeviča Pinčuka. DNR je samoproglašena republika na području Ukrajine.

Uz kozake iz Rusije i Srbije su bili i članovi "Kozačkog centra" koji je u Crnoj Gori osnovan s ciljem učvršćivanja veza sa Rusijom.

Hijerarhijski, to je ogranak "Ambasadorske kozačke stanice Svetosavska" u Srbiji, koja objedinjuje rad kozaka osim u toj zemlji, još i Crnoj Gori i Republici Srpskoj.

Potčinjena je Centralnoj kozačkoj vojsci Ruske Federacije. U osnivačkom proglasu, članovi "Kozačkog centra" kažu da je zapadni sistem vrijednosti njima "dalek i tuđ", te da je njihov cilj "razobličavanje razarajućeg protivsrpskog istorijskog projekta". Putinovu Rusiju vide kao "svjetionik u tmini svim balkanskim narodima".

A kako se u 21. vijeku postaje kozak?

"Treba biti častan čovjek, pravoslavac, poštovati vjeru, tradiciju i pravoslavlje. Poštovati porodicu i biti dobar roditelj. U slučaju nepogode pomoći onima koji su ugroženi. A u slučaju rata, daleko bilo, priključiti se i braniti živalj koji je ugrožen", odgovara kozački ataman za južnu Srbiju i Kosovo Branko Avramović.

“Noćni vukovi” su bliski i predsjedniku Vladimiru Putinu
“Noćni vukovi” su bliski i predsjedniku Vladimiru Putinu

Na pitanje znači li to da kozaci postaju aktivna vojna formacija, Avramović odgovara da se vojno aktiviraju samo pojedinci.

I "Noćni vukovi" ne zaziru od ratišta. Tokom ruske aneksije Krima, članovi tog moto-kluba borili su se na strani ruskih pobunjenika, zbog čega su ih SAD stavile na listu sankcionisanih, a Kanada je njihovog vođu Aleksandra Zaldostanova -"Hirurga" uvrstila na crnu listu.

U Poljskoj je proruskim bajkerima prošle godine bio zabranjen ulazak u tu zemlju.

Osim odanosti ruskoj pravoslavnoj crkvi, "Noćni vukovi" su bliski i predsjedniku Vladimiru Putinu, a Zaldastanov je u jednom intervjuu ageniji Frans Pres izjavio i da se ""Noćni vukovi" smatraju dijelom ruske vojske".

Uz Putina i vojsku, odanost "Noćnih vukova" je neupitna i prema crkvi, pa među bajkerima ima i svještenika.

Ujedinjenje pravoslavaca je za ovaj moto klub jedan od glavnih ciljeva i u Crnoj Gori, kazao nam je Ratko Vukčević: "Naše odjeljenje u Crnoj Gori ima oko dvadesetak članova, a naša mislija i naše vožnje su uvijek u cilju povezivanja braće, humanitarni rad i obilazak pravoslavnih svetinja."

Uoči dolaska u Kotor, bajkeri su najavili da obilaskom pravoslavnih svetilišta po Crnoj Gori, Grčkoj, Bugarskoj i Srbiji žele da ujedine narode pravoslavne vjere, u vrijeme kada "nevidljivi režiser pokušava da razbije pavoslavno bratstvo".

Vukčevića zato pitamo: ko je nevidljivi režiser?

"Ja bih to posmatrao sa druge strane. Naše je da činimo ono što možemo, a vidljivih i nevidljivih ima koliko hoćete. Niti ćemo da ih označavamo, niti nas zanima ko su. Nas jedino što zanima je mir i ljubav među braćom", kaže Vukčević.

Susret kozaka, bajkera i sveštenstva završen je osnivanjem "Balkanske kozačke vojske", na čelu sa atamanom Moskve, Viktorom Zaplatinim.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG