Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Stranka Angele Merkel pobedila na izborima u Donjoj Saksoniji


Konzervativna stranka nemačke kancelarke osvojila 34,4 odsto glasova,

Hrišćansko-demokratska unija (CDU) nemačke kancelarke Angele Merkel osvojila je proteklog vikenda najveći broj glasova na izborima u zapadnoj nemačkoj pokrajini Donja Saksonija, uprkos opadanju podrške koju uživa, javlja AP.

Objavljeni rezultati glasanja koje je održano u nedelju u Donjoj Saksoniji pokazuju da je konzervativna stranka nemačke kancelarke osvojila 34,4 odsto glasova, što je za 2,6 odsto manje nego pre pet godina, dok je rivalskoj Socijaldemokratskoj partiji levog centra pripalo 31,2 odsto glasova, za 3,7 odsto manje nego na prethodnim izborima.

Nacionalistički nastrojena Alternativa za Nemačku (AfD) rangirana je kao četvrta, osvojivši 7,8 odsto glasova.

Lokalni izbori i u pokrajini Meklenburg-Zapadna Pomeranija održani su 4. septembra, dok će Berlin glasati 18. septembra, podseća američka agencija.

Merkel nije bila zadovoljna rezultatima regionalnih izbora u Meklenburgu-Zapadnoj Pomeraniji na kojima je njena stranka zauzela treće mesto, iza antimigracionih partija, rekavši da je svesna da joj je pad popularnosti donela migraciona politika.

Ona je, međutim, uverena da je ta politika "ispravna od samog početka".

AfD je na izborima u Meklenburgu-Zapadnoj Pomeraniji postigla uspeh i ušla u pokrajinski parlament, poručivši tada da je ovakav rezultat mogući početak kraja vladavine kancelarke Angele Merkel.

XS
SM
MD
LG