Dostupni linkovi

Nema dokaza, samo 'saznanja' o ubistvu Duška Jovanovića


Sjednica skupštinskog Odbora za nadzor istraga napada na crnogorske novinare i medije
Sjednica skupštinskog Odbora za nadzor istraga napada na crnogorske novinare i medije

Javnost u Crnoj Gori sa posebnom pažnjom iščekivala je današnje saslušanje Vrhovnog i Glavnog specijalnog tužioca Ivice Stankovića i Milivoja Katnića, pred novoosnovanim skupštinskim Odborom za nadzor istraga napada na crnogorske novinare i medije.

Nijih dvojica potvrdila su da su u posjedu dokumenata o rezultatima nezavisne detektivske istrage ubistva glavnog urednika Dana Duška Jovanovića, o čemu je u javnosti prvi progovorio opozicioni poslanik Koča Pavlović, ali su konstatovali da u njima nema dokaza već samo saznajanja, čiju vjerodostojnost tužilaštvo ispituje.

Nalazima privatne detektivske istrage o ubistvu Duška Jovanovića, dva tužilaštva pristupaju sa dužnom pažnjom i provjeravaju njihovu istinitost, istakao je Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković.

"Zbog činjenjice da dostavljeni izvještaj opisuje način i ukazuje na navodne izvršioce ubistva Duška Jovanovića, Specijalno tužilaštvo preduzima konkretne aktivnosti kako bi se provjerilo kredibilitet tvrdnji iznijetih u pomenutom izvještaju. Ponavljam da dokument ne sadrži činjenice koje bi ukazivale na dokaze relevantne za tužilaštvo", navodi Stanković.

Korak dalje otišao je Glavni specijalni tužilac Milvoje Katnić, saopštivši kako je tužilaštvo preko Uprave policije i nacionalnog biroa Interpola tražilo podatke od Interpola Italije za italijanske državljane za koje se u izvještaju navodi da su izvršioci Jovanovićevog ubistva u noći 27. maja 2004.

Milivoj Katnić i Ivica Stanković
Milivoj Katnić i Ivica Stanković


"Saslušan je u svojstvu svjedoka detektiv iz Pljevalja koji je sačinio predmetni izvještaj, saslušano je u svojstvu svjedoka i jedno lice na okolnosti koje su mu poznate u vezi sa sačinjavanjem izvještaja i navoda sadržanim u izvještaju. Upućena je preko Ministarstva pravde Crne Gore zamolnica za pružanje međunarodne pravne pomoći nadležnim pravosudnim organima Republike Italije, kojom je traženo sporovođenje određenih istražnih radnji u prikupljanju dokaza", ističe Katnić.

Podsjetimo, odmah nakon što je izabran za kopredsjedavajućeg parlamentarnog Odbora za nadzor nad istragama napada na crnogorske novinare, poslanik opozicionog Demokratskog fronta Koča Pavlović, izašao je sa senzacionalnom izjavom koja je uzburkala javnost.

Prema njegovim riječima nezavisna detektivska istraga došla je do saznanja kako su urednika Dana ubila trojica pripadnika italijanske mafijaške organizacije Sacra corona unita, čiji su pripadnici 90-ih godina boravili u Crnoj Gori odakle su, uz pokroviteljstvo crnogorskih vlasti, organizovali šverc cigaretama između dvije obale Jadrana.

Obarač puške navodno je povukao Đuzepe Đordano, koji je u Italiji na robiji pošto je još 1998. godine u crnogorskom gradu Baru, ubio jednog od italijanskih mafijaških vođa Santina Vantađata. Dan kasnije na svom Fajsbuk prifilu Pavlović je objavio kako je nezavisna istraga utvrdila i da iza atentata na Jovanovića stoje, niko drugo, nego crnogorski premijer Milo Đukanović i njegov brat Aco Đukanović. Te podatke na današnjoj sjednici Odbora tužioci nijesu komentarisali, uz zaključak kako je iznošenje informacija iz nalaza detektivske istrage moglo samo da nanese štetu tužilačkoj istrazi.

Koča Pavlović stoga je tužioce upitao: "Da li je poslanik Pavlović iznio bilo koju neistinu ili je, kao što sam od početka tvrdio, sve što sam iznio bila istina? Ja sam samo iznio saznanja o sadržaju izvještaja. Ako Demokratska partija socijalista (DSP) želi da cijelu ovu priču pretvori u suđenje poslaniku Pavloviću, ili ako eventualno želi tužilaštvo da gonjenje ubica Duška Jovanovića pretvori u gonjenje detektiva koji je napravio ovaj izvještaj, mislim da mi onda ovdje gubimo beskrajno vrijeme".

"Takvo objavljivanje činjenica koje su po Zakonu predviđene da bi trebalo da su tajne, u toj fazi postupka ili preliminarnoj istrazi ili izviđaju, nanosi štetu samom tom izvještaju. Izviđaj je tajan i ni u jednoj demokratskoj državi svijeta o njemu ne mogu da se dobiju informacije, izuzev o događaju koji se desio i o preduzetim radnjama", naglašava Milivoje Katnić.

Na sjednici Odbora likovali su predstavnici vladajućeg DPS-a akcentirajući kako tužilaštvo treba da utvrdi odgovornost zbog toga što je Koče Pavlović iznio teške kvalifikacije na račun premijera i njegovog brata.

Koča Pavlović
Koča Pavlović


"Podsjetiću na misao Onore de Balsaka: Kad bi znali strahotu laži, progonili bi je ognjem prije nego druge zločine", kaže Milorad Vuletić.

Podsjetimo, za ubistvo Duška Jovanovića prije 12 godina, nakon više ponovljenih suđenja jedino je kao saučesnik odnosno pomogač u ubistvu na 19 godina zatvora pravosnažno osuđen Damir Mandić.

Na današnjoj sjednici Odbora bilo je riječi i o brojnim drugim neriješenim slučajeva napada na crnogorske novinare, koji nemaju sudski epilog i za koje tužilaštvo nije iznijelo nove podatke.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Emilo Labudović tužioce je upozorio: "Novinari nijesu zvjeri da kojekakve vucibatine mogu da ih sačekuju po ćoškovima i mlate po svom ili nahođenju nekog drugog. Sve da istražite i sva ostala djela, ako ne napravite bitan napredak u istrazi ovog ubistva, nijeste napravili ništa".

Ni današnji skup nije prošao bez pečata predizborne kampanje u kojoj se Crna Gora nalazi, pa je lider opozicione Socijalističke narodne partije (SNP) Srđan Milić, pošto je drugi na listi vladajuće Demokratske partije socijalista na prehodnim izborima Svetozar Marović priznao da je vođa kriminalne organizacije, zatražio od Stankovića i Katnića da poslanike informišu da li među prvih deset na DPS-ovoj listi za ove izbore, ima onih protiv kojih je formiran neki predmet.

"Ne izviđaj nego predmet jer ovo je Dom koji zaslužuje da nema u parlamentarnoj utakmici ljude, a ponavljam drugi je priznao na listi jedne partije koja se zove DPS da je šef organizovane kriminalne grupe. E sada, ne tražim da mi kažete da li je pokrenut izviđaj, već samo da li je protiv nekih formiran predmet", riječi su Milića.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG