Dostupni linkovi

ECB zasad ne menja program podsticaja


Sedište Evropske centralne banke u Frankfurtu
Sedište Evropske centralne banke u Frankfurtu

Evropska centralna banka (ECB) odlučila je danas da ne menja referentnu kamatnu stopu i da ne produžava program otkupa obveznica.

Dok investitori očekuju obraćanje predsednika ECB-a, akcije na evropskim berzama su isprva naglo pale - nemački indeks Daks je na minus 0,6, a francuski KAK-40 na minus 0,4.

Inflacija u evrozoni je i dalje na na oko 0,2 odsto, iako je ECB upumpala 1.000 milijardi dolara sveže naštampanog novca preko programa otkupa obveznica od marta prošle godine.

Svakog meseca ECB kupi obveznice u vrednosti od 80 milijardi dolara, što bi trebalo da traje do marta 2017. ili dok se inflacija osetno ne poveća.

Upravni savet ECB-a danas je odlučio da dalje ne spušta referentnu kamatu koja je na nula odsto, kao i kamatu na depozite komercijalnim bankama koja je na minus 0,4 odsto.

ECB je suočena s problemima na nekoliko frontova. Mada je privreda ostvarila umereni rast, inflacija je i dalje daleko ispod cilja od nešto manje od dva odsto, dok je nezaposlenost na 10,1 odsto i sporo pada. Pored toga, tu je i neizvesnost oko Bregzita, iako zasad nema većih potresa zbog odluke Velike Britanije da izadje iz EU.

XS
SM
MD
LG