Dostupni linkovi

Bursać: Bosanski lonac iz Vučićeve kuhinje


Tajni ili javni savjeti: Aleksandar Vučić i Milorad Dodik
Tajni ili javni savjeti: Aleksandar Vučić i Milorad Dodik

Dragan Bursać, novinar portala BUKA iz Banjaluke, analizirao je za našu Facebook stranicu "Zašto" odnos Srbije prema susjednim zemljama u razgovoru sa Marijom Arnautović.

Zašto: Čini se da je Srbija u poziciji da se konfrontira sa većinom zemalja u regiji. Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, da li je to više do bh. političara ili do političara iz Srbije?

Bursać: To je prije svega zaista stvar političara, a nikako ne Srbije kao države ili Bosne i Hercegovine kao države. Znači, govorimo o srbijanskom rukovodstvu i rukovodstvu Bosne i Hercegovine. Ako važemo tu 'krivicu', nešto je veća krivica rukovodstva u Srbiji.

Zašto: Zbog čega tako mislite?

Bursać: Mislim da se uvijek ti 'izmaštani' sukobi indukuju u Beogradu, tačnije u kuhinji Aleksandra Vučića, koji, očigledno, u nedostatku volje i snage da se hvata u koštac sa realnim problemima u Republici Srbiji, tu lopticu nekako uvijek prebaci ili u dvorište Republike Hrvatske – koji to jedva dočekaju – ili u dvorište Bosne i Hercegovine.

Zašto: Šta se desi kada loptica dođe u dvorište Bosne i Hercegovine?

Bursać: Zavisi na koju polovinu 'table' je pala loptica. Ukoliko ode na teritoriju Republike Srpske, to bude onako pritajeno, da prigušivačem. Ukoliko ode na teritorij Federacije, što je negdje i očekivano, gospodin Bakir Izetbegović odmah odreaguje i onda se tu stvara ta politička igra, gdje se ustvari vrši jedna samopromocija političara, a što, naravno, nikome ne šteti u doba političkih starletana poput Bakira Izetbegovića, Milorada Dodika, pogotovo gospodina Vučića. To je zaista perfektno sredstvo za samopromociju.

(Opširnije na "Zašto")

XS
SM
MD
LG