Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mej: Britanija i EU treba da razviju novu jaku vezu


Tereza Mej

Velika Britanija i Evropska Unijatreba da sarađuju kako bi olakšali razdvajanje i stvorili novu, jaku vezu, rekla je britanska premijerka Tereza Mej predsedniku Ebropskog saveta Donaldu Tusku.

Portparolka britanske premijerke je rekla da je to prvi sastanak dva lidera nakon proglašenja Mejove za premijera posle Bregzita i dodala da ju je protekao u "prijateljskom tonu".

Prema rečima portparolke, EU ima razumevanje za vreme koje je potrebno britanskoj premijerki da formira pregovarački stav pre pokretanja formalnog postupka istupanja iz bloka.

"Ključna stavka razgovora se odnosi na saradnju Velike Britanije i Evropske unije o kako bi proces tekao neometano, zbog čega je potrebno vreme kako bi se pripremili za pregovori", rekla je portparolka na konferenciji za novinare.

Mejeva je Tusku rekla i da bi Britanija bila "jak igrač" dok je bila deo Unije, kao i da bi ostala istrajna u sankcijama uvedenim Rusiji zbog situacije u Ukrajini", prenosi Rojters.

Tusk je apelovao je na Veliku Britaniju da požuri sa procedurom "razvoda" od Evropske unije.

Uoči sastanka, Tusk je poručio Mej da je "lopta na njenoj strani terena" i da bi procedura trebalo da počne što pre.

Evropski lideri izrazili su i ranije želju da London što je pre započne tu proceduru, ali je Tereza Mej rekla da joj se ne žuri da pokrene dvogodišnje formalne pregovore o istupanju zemlje iz Unije.

U skladu sa Članom 50 Lisabonskog sporazuma o istupanju neke zemlje iz članstva EU, Velika Britanija prvo treba da se zvanično pozove na tu odredbu čime bi zatražila istupanje, posle čega EU i vlasti u Londonu započinju pregovore o tome.

XS
SM
MD
LG