Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Američka ambasadorica: Referendum u RS suprotan Ustavu BiH


Američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack

Američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack (Morin Kormak) izjavila je u srijedu u Brčkom da referendum o Danu Republike Srpske nije u skladu sa Ustavom BiH, ističući da SAD podržavaju vladavinu prava koja je ključ funkcionisanja svake države.

"Mi podržavamo provodjenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustav ove zemlje. Ustavni sud BiH doneo je odluku u vezi s referendumom, a razmatraće je ponovo 17. septembra. Ona (ta odluka) treba da se poštuje”, kazala je Cormack tokom posjete Brčkom.

Prema njenim riječima, referendum odvlači pažnju od mnogo važnijih pitanja, kao što su otvaranje novih radnih mjesta i ekonomski razvoj.

Američka ambasadorka je čestitala lokalnim vlastima i gradjanima u Distriktu Brčko što su četiri godine bez supervizije protekle uspješno, a zahvalila gradu Brčko i njegovom rukovodstvu zbog podrške koju 15 godina pružaju pri organizovanju kampova "Civitas" koji se odnose na ljudska prava i demokratiju, što je doprinijelo povezivanju mladih ljudi u BiH.

"Da bi ova zemlja bila bolja za život njenih građana i njihove djece, nadamo se da će svi u njoj raditi odgovorno. Očekujemo da će nestati negativne političke retorike kojom smo zabrinuti i da će se politički zvaničnici u BiH fokusirati na rješevanje pravih pitanja", kazala je Cormack

Ona je još navela da je obrazovni sistem u distriktu dobar i uspješan, s obzirom na to da djeca različitih nacionalnsti zajedno pohađaju nastavu, ocijenivši da bi taj model trebalo da se primjenjuje i u ostalim dijelovima BiH.

XS
SM
MD
LG