Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Salkiću nije odobrena sala za sastanke u Banjaluci


Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić izjavio je danas da još nije odobrneo korištenje sale u Palati Republike u Banja Luci gdje je trebao biti održan sastanak sa predstavnicima Bošnjaka iz tog bh. entiteta.

"Ovaj sastanak ću organizirati u petak u 11 sati u Srebrenici. Govorit ćemo o aktuelnim pitanjima, prije svega o referendumu i kako će se Bošnjaci odnositi prema ovom pitanju. Aktuelna vlast ne odustaje od antidejtonskog djelovanja", rekao je Salkić.

Naveo je da je njemu kao potpredsjedniku RS uskraćena mogućnost da koristi institucije ovog entiteta zarad komunikacija sa građanima.

“U redovnoj proceduri sam zatražio da mi se obezbijedi sala za sastanak sa izabranim predstavnicima Bošnjaka. Iz Palate su kazali da je ta stvar dogovorena, ali dobili smo obavijest da nam se ne može izaći u susret, bez ikakvog obrazloženja", rekao je on.

Smatra da je riječ o"nastavaku diskriminacije koja se provodi u jednom širem smislu na prostoru ovog entiteta".

"Ovo što se desilo jučer je zaista kap koja je prelila čašu i koja će u narednom periodu ostaviti posljedice. Ovi postupci nas neće obeshrabriti. Mi ćemo nastaviti naše aktivnosti, radit ćemo još više i još bolje. Oni koji su pokušali da sabotiraju ovaj sastanak neće uspjeti u tome", dodao je on.

Potpredsjednik RS-a je dodao darepresija i segregacija nikome ne mogu donijeti ništa dobro.

"Ukoliko se desi da Ustavni sud BiH prihvati zahtjev NSRS o preispitivanju svoje odluke o Danu RS, jedini dobitnik u svemu ovom bio bi režim u ovom entitetu", kazao je Salkić na kraju pres-konferencije.

XS
SM
MD
LG