Dostupni linkovi

Tajni tovari sa niškog aerodroma, nadležni ćute


Transportni avioni "iljušin"
Transportni avioni "iljušin"

Zvanično – nema odgovora na pitanje šta prevoze transportni avioni "iljušin", koji proteklih dana češće nego obično sleću i poleću sa niškog civilnog aerodroma. Nakon nedavnog istraživanja Balkanske istraživačke mreže (BIRN) i Mreže za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije (OCCRP), u kojem se navodi da Srbija učestvuje u izvozu oružja koje formalno ide za Saudijsku Arabiju, a zapravo je namenjeno Siriji i Jemenu, spekulacije da je upravo to sadržaj tovara koji prevoze "iljušini" iz Niša, pojačane su ćutanjem nadležnih.

"Naravno da je u avionima oružje. I ne samo oružje, nego sva prateća oprema", tako je na specijalizovanom portalu TangoSix" citiran Bojan Avramović, direktor Regionalne razvojne agencije "Jug", koja je sastavila trogodišnji plan razvoja niškog aerodroma.

Ova izjava, čiji "screenshot" imaju autori ovog teksta, ubrzo je nestala sa navedeog sajta, te zamenjena citatom istog zvaničnika u kojoj navodi da je u avionima "najverovatnije roba specijalne namene".

U nastavku, Bojan Avramović za RSE demantuje da je prethodnu izjavu dao.

"Možete vi da imate 'screenshot', ja znam šta sam rekao. Ukoliko mislite da je ta roba koju vi stalno pominjete, znači određena grupa novinara, onda morate da se obratite nekim drugim organima i ne možete da maltertirate aerodrom 'Nikola Tesla' i aerodrom 'Konstantin Veliki' (niški aerodrom) jer oni ljudi rade tehnički deo posla", poručio je Avramović u izjavi za RSE.

RSE: Hoćete li mi pojasniti šta je bilo sa ovom izjavom?

Avramović: Apsolutno pojma nemam. Znači, vi imate službenu izjavu na tom sajtu i to je to što se mene tiče.

RSE: Ovo niste izjavili da avioni prevoze oružje?

Avramović: Ne.

RSE: Da li vi znate šta je sadržaj toga što nosi avion?

Avramović: To mene uopšte ne interesuje. Znači, aerodorom Niš mora da ima 200 kargo aviona u sledećoj godini inače, nema Ryan Air-a, nema Wizz Air-a, to jedini način da mi možemo da izdržimo taksu od tri evra. Vrlo brzo ćete da vidite i bićete svi pozitivno iznenađeni koje sve nove kompanije dolaze u Niš, baš po pitanju kargo saobraćaja.

RSE: Gde nas upućujete na ovo pitanje?

Avramović: Pa, to bi vi trebalo da znate.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00
Direktan link

Bojan Avramović je prehodno na konferenciji za novinare ovo pitanje uputio na Ministarstvo odbrane i SDPR, inače državnu firmu koja se bavi trgovinom oružjem.

Ministarstvu smo poslali upit na koji za sada nismo dobili odgovor.

Pitanje – šta prevoze "iljušini" poslali smo i na adrese Direktorata za civilno vazduhoplovstvo Srbije i Kontrole leta, ali ni odande, baš kao ni od direktora niškog aerodroma Vladice Đurđanovića nema više informacija.

"Ovo je integrisani granični prelaz gde imate carinu, miliciju, sve državne organe, po državnim propisima se izvozi sva roba i to je u skladu sa svim pozitivnim zakonima kako Republike Srbije tako i svih međunarodnih institucija. Nije naš posao da utičemo na to šta će zemlja Srbija izvoziti, da li će izvoziti kruške, jabuke, automobile ili drugo, to nije u našoj nadležnosti", izjavio je Đurđanović na konferenciji za novinare povodom dolaska niskotarifne avio-kompanije "Ryan Air-a" u Srbiju.

Sleva na desno: Darko Bulatović (gradonačelnik Niša), Vladica Đurđanović, Rade Rajković (predsednik Skupštine Grada Niša) i Bojan Avramović
Sleva na desno: Darko Bulatović (gradonačelnik Niša), Vladica Đurđanović, Rade Rajković (predsednik Skupštine Grada Niša) i Bojan Avramović


I dok čekamo odgovore nadležnih, od kraja avgusta "iljušini" često, ponekad i po dva puta dnevno, sleću i poleću sa niškog aerodroma. Najčešće destinacije su, kako se može videti na sajtu aerodroma, Saudijska Arabija i Azerbejdžan. U pitanju su kargo čarter letovi i ne radi se o redovnom kargo avio saobraćaju.

Regionalna urednica Mreže za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije Miranda Patrucić, koja je zajedno sa BIRN-om u julu objavila istraživanje po kojem, uz ostale zemlje, Srbija učestvuje u izvozu oružja koje formalno ide za Saudijsku Arabiju, ali je zapravo namenjeno Siriji i Jemenu, kaže da su u višemesečnom istaživanju targetirali i niški aerodrom.

"Mi smo i ranije pratili avione koji su poletali sa niškog aerodroma, mislim da ih je bilo nekoliko za koje smo utvrdili da su prevozili oružje. Imali smo jedan koji je bio u petom mesecu ove godine, išao je za Aman u Jordanu, i imali smo još jedan koji smo potvrdili, to je bilo u julu 2015. godine, išao je za Džedu. Jedan je bio kompanije 'Rubi Star', koji su i ranije imali istoriju prevoženja oružja, drugi je bio 'Jordan International Air Cargo', ta aviokompanija je takođe prevozila oružje koje je iz Hrvatske letelo za Jordan", pojašnjava Miranda Patrucić.

Navodeći da Srbija ne izvozi oružje u zemlje u koje to nije dozvoljeno u međunarodnim okvirima, premijer Srbije Aleksandar Vučić nedavno je izjavio da je 2013. godine, kao ministar odbrane, zabranio izvoz oružja i u Saudijsku Arabiju, rukovodeći se "obaveštajnim podacima koji su ukazivali da oružje može završiti u Siriji".

Na pitanje šta se od tada promenilo, pa je izvoz danas dozvoljen, Vučić odgovara:

"Pa zato što obaveštajni podaci iz 2015. i 2013. verovatno nisu isti. E sad, ja strašno volim kad izvozimo oružje, jer je to čist devizni priliv, vojna industrija je grana od koje mnogo zarađujemo. Nemojte da očekujete od Srbije, kako bi (Ivica) Dačić rekao, da budemo veći katolici od pape."

Buka u Nišu

Prema istraživanju BIRN-a i Mreže za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije, od maja 2015. do početka jula 2016. godine, najmanje 68 kargo letova iz Srbije, Slovačke, Bugarske i Češke Republike prevezlo je hiljade tona oružja i municije u Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Jordan. Reč je o oružju koje se, kako navode autori istraživanja, sada nalazi u Siriji. Do danas nema zvaničnog odgovora nadležnih na navode iz ovog istraživanja.

Možda bi čitava priča o niškom aerodromu ostala ispod radara javnosti da se Nišlije nisu požalile na buku u njihovom gradu, budući da je aerodrom blizu centra i da avioni u niskom letu preleću i tokom noći.

"Iljušini" inače nisu nepoznati Nišlijama, s obzirom na to da se kod aerodroma nalazi i Rusko-srpski humaniratni centar, pa su u ovu vazdušnu luku već sletali veliki transportni avioni koji su tokom poplava ili požara u Srbiji iz Rusije dopremali opremu za delovanje u vanrednim situacijama. Ali, to je bilo samo u sporadičnim slučajevima i nikada u ovom broju u kom sada sleću i poleću.

Poletanje "iljušina" sa beogradskog aerodroma zabranjeno je julu ove godine upravo zbog toga što su se građani pojedinih naselja pobunili zbog buke i niskih letova.

  • Slika 16x9

    Predrag Blagojević

    U novinarstvu od 1998. godine, specijalizovan za izveštavanje o korupciji i politici. Glavni i odgovorni urednik "Južnih vesti" od avgusta 2009. godine. Dobitnik Nagrade za istraživačko novinarstvo NUNS (2010) i nagrade za profesionalnu etiku i hrabrost "Dušan Bogavac" (2013). Član Izvršnog odbora NUNS i predsednik Asocijacije onlajn medija. Rođen februara 1981. godine u Nišu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG