Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Makedonija dobila tehničku vladu do izbora 11. decembra


Makedonski parlament

Makedonski poslanici zvanično su odobrili tehničku vladu koja će voditi zemlju do prijevremenih izbora 11. decembra, u najnovijem nastojanju da se okonča skoro dvogodišnja politička kriza.

Na mjestu premijera ostao je dosadašnji šef vlade Emil Dimitrijev, iz vladajuće konzervativne VMRO-DPMNE, mada je sada predsjednik tehničke vlade.

Parlament se danas saglasio da opozicioni političari budu ministri unutrašnjih poslova i rada. Makedonija je u političkom previranju od februara 2015. godine, poslije velikog skandala zbog vladinog prisluškivanja više od 20.000 ljudi, prije svega iz opozicije.

Pošto su izbori ranije zakazivni za 24. april i 5. jun ove godine otkazani, lideri četiri najveće makedonske političke partije saglasili su se u srijedu o održavanju prijevremenih parlamentarnih izbora 11. decembra.

Po tom sporazumu predviđeno je da se 100 dana prije glasanja izabere tehnička vlada koja treba da obezbijedi uslove za slobodne i poštene izbore, a u njoj su i predstavnici opozicije.

Skopski Dnevnik je objavio da će 60 dana prije izbora biti raspušten Parlament, a izborna kampanja treba da počne 20. novembra.

XS
SM
MD
LG