Dostupni linkovi

Zašto Beograd nije odgovorio Dodika?


EU je preko premijera Vučića pokušala da utiče na Milorada Dodika: Bodo Veber
EU je preko premijera Vučića pokušala da utiče na Milorada Dodika: Bodo Veber

Zvanični Beograd očigledno nije uspeo da odgovori vlasti u Republici Srpskoj (RS) od najavljenog referenduma – ovako Bodo Veber, viši saradnik berlinskog Saveta za politiku demokratizacije, vidi zajednički istup predsednika i premijera Srbije Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića nakon sastanka sa predstavnicima bosanskohercegovačkih Srba u Beogradu.

U razgovoru za RSE, Veber kaže da odluka vlasti u Srbiji da ne podrže referendum, ali da ni na koji način ne žele da utiču na promenu političkih stavova zvaničnika u Republici Srpskoj otvara prostor za predsednika RS Milorada Dodika da održi referendum.

Ova situacija, smatra naš sagovornik, može biti nastavak ozbiljne eskalacije odnosa u BiH.

"Ono što je ovde jasno jeste da, kao i u prethodnom slučaju kada je RS pretila održavanjem referenduma o pravosuđu, međunarodna zajednica a sada i Evropska unija nisu imale političku volju da se same sukobe sa vlastima u Republici Srpskoj, pa su uvukle Vladu Srbije i izvršili pritisak na premijera Vučića da on to reši sa predsednikom Dodikom. Prethodni put je to uspelo, a ovog puta nije, makar se tako čini iz zajedničke izjave predsednika i premijera Srbije", kaže Veber.

Naš sagovornik dodaje da "možemo nagađati šta je pozadina toga".

Aleksandar Vučić, Milorad Dodik i Tomislav Nikolić
Aleksandar Vučić, Milorad Dodik i Tomislav Nikolić

"Da li nije moglo doći do dogovora, da li su vlasti u Banjaluci izvršile pritisak, da li možda Vlada Srbije uopšte nije izvršila pritisak koji su tražile neke predstavnice zapadnih država. Sve to u principu ostaje poprilično nejasno. Mislim da po efektima toga imamo nastavak ozbiljne eskalacije u BiH, pa i u regionu, jer to ostavlja prostor za vlasti RS da urade ono što je predsednik Dodik već najavio, da će ići na referendum", navodi Veber, te dodaje:

"U svakom slučaju, neizjašnjavanje vlasti u Srbiji ni za ni protiv referenduma ostavlja prostor vlasti u Republici Srpskoj da nastavi sa svojom politikom i sada zaista imamo ozbiljnu situaciju."

Na konstataciju da su nakon sastanka u Beogradu predstavnici bh. Srba "ublažili" retoriku, iako nisu odustali od referenduma, Veber o tome kaže:

"Samim tim što nisu dobili podršku od vlasti iz Srbije, to predstavnike RS stavlja u malo teži položaj i možda je stoga došlo malo do ublažavanja retorike. Mada smo videli pokušaje i pre sednice PIC (Savet za implementaciju mira) da se referendum pokaže u jednoj umerenijoj slici, što nikako ne odgovara stvarnoj političkoj težini".

O tome da li ima prostora da se priča oko referenduma zaustavi, Bodo Veber ocenjuje:

"To je sad pitanje. Treba uzeti u obzir da smo danas (1. septembar) imali odluku Centralne izborne komisije BiH koja je odlučila da ne pošalje biračke spiskove organima u Republici Srpskoj. Sada se otvara pitanje – premda je to samo u sferi nagađanja – da li je to jedan mogući put izlaska iz krize, samim tim što će tom odlukom možda biti onemogućeno održavanje referenduma. Ali kažem, pošto nam nakon sastanka nije dato nijedno objašnjenje od učesnika sastanka, to može ostati samo u sferi nagađanja."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG