Dostupni linkovi

Evropska komisija odbacila kritiku 'Apple'-a


Tim Cook, izvršni direktor Apple-a
Tim Cook, izvršni direktor Apple-a

Evropska komisija je u četvrtak odbacila kritike američke kompanije "Apple" da rješenje Brisela, da taj tehnološki gigant plati 13 milijardi eura zaostalih poreza Irskoj predstavlja političku odluku, ukazavši da je taj iznos izračunat na osnovu činjenica i podataka samog "Apple".

Izvršni direktor "Apple" Tim Cook je u intervjuu listu "Irish Indipendent" izjavio da je odluka Evropske unije da njegova kompanija plati zaostali porez Irskoj "potpuna politička budalaština", djelimično motivisana predrasudama protiv Amerike.

Komesarka EU za konkurenciju Margreth Vestager je na konferenciji za medije u Briselu danas, na pitanje da li prihvata te tvrdnje "Apple", odgovorila: "Ne prihvatam. To je bila odluka utemeljena na činjenicama o tom slučaju."

Vestager je istakla da je iznos zaostalog poreza koji "Apple" treba da isplati Irskoj izračunat na osnovu podataka koje je obezbijedila sama kompanija, kao i činjenica iznesenim tokom rasprava u američkom Senatu po pitanju poreza koji plaća "Apple".

Evropska komesarka je najavila da će se ovog mjeseca u Vašingtonu sastati sa američkim ministrom finansija, kako bi dodatno razgovarali o pitanju poreza za "Apple".

Antikorupcijsko regulatorno tijelo EU naložilo je Apple, poslije dvogodišnje poreske istrage, da Irskoj plati 13 milijardi eura zaostalog poreza, pošto je utvrđeno da je posebna šema za preusmjeravanje profita preko Irske predstavljala nezakonitu državnu pomoć.

Predmet istrage je bio neobičan sporazum koji je "Apple" postigao sa irskim poreskim vlastima da kompanija plati porez po izvanredno niskoj stopi 0,005 odsto u 2014.

Evropska komisija je to nazvala "ilegalnom državnom pomoći", irske poreske vlasti kažu da su "naplatile pun iznos dospjelog poreza", a Apple tvrdi da je isti aranžman na raspolaganju svakoj kompaniji sa sjedištem u Irskoj, samo ako ga zatraži.

I Apple i Irska Vlada najavili su žalbu na odluku EK.

XS
SM
MD
LG