Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Komisija za referendum uputit će apelaciju Sudu BiH


Skupština RS Banja Luka, ilustracija

Komisija za sprovođenje referenduma u Republici Srpskoj saopštila je da i dalje smatra da nije postojao zakonski osnov da se ne udovolji zahtjevu za dostavu biračkih spiskova, jer Izborni zakon BiH jasno precizira obavezu dostavljanja Izvoda iz centralnog biračkog spiska.

"Nastavit ćemo da koristimo sva dozvoljena pravna sredstva, i uputiti apelaciju Sudu BiH zbog grubog kršenja Zakona od Centralne izborne komisije (CIK) BiH", navodi se u saopštenju.

Komisija za sprovođenje referenduma konstatovala je da se CIK BiH od jednog profesionalnog i stručnog tijela pretvorio u politički organ koji, nažalost, ključne odluke, kao i ovu o odbijanju zahtjeva za dostavljanje biračkih spiskova donosi preglasavanjem.

U saopštenju se dodaje da je, shodno Poslovniku o radu, Republička komisija za sprovođenje referenduma danas održala hitnu korespodentnu, telefonsku sjednicu na kojoj je razmatrana novonastala siutuacija u vezi sa još nepravosnažnom odlukom CIK-a BiH o zahtjevu za dostavljanje Izvoda iz centralnog biračkog spiska.

Iz Komisije za sprovođenje referenduma u RS-u navode da još nisu dobili odgovor od CIK-a u vezi sa Zahtjevom za dostavljanje izvoda iz Centralnog biračkog spiska, ali da su posredstvom medija informisani da je taj zahtjev odbijen.

"Očekujemo da budemo zvanično obavješteni o stavu Centralne izborne komisije u vezi sa ovim pitanjem kako bi se detaljnije upoznali o razlozima odbijanja", navodi se u saopćenju.

CIK BiH je danas odbio zahtjev Komisije za sprovođenje referenduma o Danu Republike za ustupanje biračkih spiskova, ocijenivši ga neosnovanim i nedopuštenim.

XS
SM
MD
LG