Dostupni linkovi

IDIL ostao bez glavnog stratega i propagandiste


Ubijeni strateg i portparol Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) Abu Muhammad al-Adnani.
Ubijeni strateg i portparol Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) Abu Muhammad al-Adnani.

Jedan od glavnih stratega militantne Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) Abu Muhammad al-Adnani, koji je pozivao da se tokom ramazana izvode napadi na Zapadu, ubijen je u američkom vazdušnom udaru u provinciji Alep u Siriji.

Kako navodi Reuters, IDIL je tako ostao bez glavnog čovjeka koji je naređivao i organizovao terorističke napade koje je ta militanta grupa izvodila širom svijeta.

Prvo je agencija Amaq medijska ispostava IDIL a potom i američko Ministarstvo odbrane, Pentagon potvrdilo da je u vazdušnom udaru, čija su meta bili najviši lideri IDIL-a, u provinciji Alepo, gradu al Bab ubijen jedan od ključnih ljudi militanata, Abu Muhammad al-Adnani.

Izvještaji o njegovoj smrti stižu u trenutku kada je IDIL pod pristikom sa svih strana i pretprili su značajne teritorijalne gubitke i u Siriji i u Iraku.

Adnani, koji je osim glavni strateg bio i portparol IDIL-a, navela njihova agencija Amaq "postao je mučenik dok je nadgleda operacije odbijanja vojne kampanje protiv Alepa".

Oni nijesu naveli kako je umro, ali su poručili da im njegova smrt neće nanijeti štetu i da će se njegove ubice suočiti sa "agonijom".

"Danas oni slave njegovo ubistvo, a onda će mnogo plakati kada ih stigne Alahova volja, i sa njegovim odobrenjem biće izloženi najvećoj patnji vojnika Abu Mahammada i njegove braće", navedeno je u izjavi za novine al Naba, prenosi Site Inteligence monitoring grupa.

U saopštenju Pentagona, portparol Peter Cook je opisao Adnanija kao "glavnog arhitektu IDIL-ovih eksternih operacija".

Peter Cook
Peter Cook

Cook je takođe, prema navodima Pentagona, "koordnirao pokretom boraca IDIL-a, direktno ohrabrujući pojedinačne napade, takozvanih usamljenih vukova na civile i vojnike, a učestvovao je i u aktivnoj regrutaciji novih članova".

Portparol Cook je dodao da oni još "procjenjuju rezulat vazdušnog napada, ali da će uklanjanje al-Adnanija sa bojnog polja biti značajan gubitak za IDIL".

Borbe u Siriji naročito su eskalirale u okolini Alepa posljednjih sedmica, dok su pobunjenici probili opsadu vladinih snaga, a sirijski i ruski ratni avioni gađali oblasti koje kontrolišu pobunjenici.

Kako procjenjuju analitičari za grupu IDIL koja je proglašena terorističkom organizacijom, i koja je stavila propagandu u centru svoje globalne strategije, smrt Muhammada al-Adnanija značajan je udarac.

Efikasan orator i vojni stručnjak

U posljednje dvije godine on je slao glavne pozive za izvođanje napada na Zapadu i u ostalim državma, ukljućujući i Francusku. Pozivao je i na intenziviranje napada na neprijatelje IDIL-a, što je ove godine rezultiralo i najsmrtnosnijim svetim mjesecom ramazanom u novijoj istoriji.

Kao i u svim terorističkim organizacijama, on je lako zamjenljiv, navode anlitičari, ali za IDIL Adnani je posjedovao kvalitet efikasnog oratora i vojnog stručnjaka. Među sljedbenicima IDIL-a bio je vrlo popularan i rado slušan.

Adnani, jedan od osnivača grupe rođen je kao Taha Sobhi Falaha u sjevernom sirijskom gradu Binaš 1977. u provinciji Idlib, a SAD su za njegovom glavom imale raspisanu nagradu od pet miliona dolara.

U junu 2014. godine, on je bio taj koji je formalno proglasio uspostavu takozvanog kalifata Islamske države Iraka i Levanta koji se prostirao na terirorije Sirije i Iraka pod vođstvom Abu Bakra al-Baghdadija, i pozvao na ujedinjenje muslimana širom svijeta.

Njegov glas je poznat i sa audio snimaka kojim se pozivaju "usamljeni vukovi" da napadaju zemlje koje podržavaju međunarodnu koaliciju protiv IDIL-a, koju predvode SAD, te sa snimka poziva tokom već pomentog ramazana nakon čega su uslijedili napadi u noćnom klubu u Orlandu, na šetalište u Nici i razorni samoubičački napadi u Bagdadu.

Adnanijev glas se čuje i na audio poruci u maju, gdje je pozivao muslimane da izvode napade na Zapadu.

Američki zvaničnici takođe kažu i da je on jedan od prvih stranih boraca koji se protivio prisustvu američkih snaga u Iraku nakon invazije 2003. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG