Dostupni linkovi

Odluka o referendumu donosi se u Beogradu?


Milorad Dodik i Aleksandar Vučić već su razgovarali o referendumu
Milorad Dodik i Aleksandar Vučić već su razgovarali o referendumu

Uoči sastanka sa srpskim liderima iz BiH, državni vrh Srbije se ne izjašnjava o tome kakav će stav zauzeti o najavljenom referendumu o Danu Republike Srpske - da li bi ga trebalo održati ili pak od njega odustati.

Ono što ističu u prvi plan jeste da „nacionalna bezbednost u Srbiji neće biti narušena“.

Analitičari to vide kao naznaku da srpsko rukovodstvo pokušava da nađe način da utiče na rukovodstvo RS-a da se tenzije smire, a da istovremeno zadovolji i onaj deo domaćeg, pre svega biračkog tela, koji smatra da bi Srbija, po ovom pitanju, trebalo da čvrsto stane uz Republiku Srpsku.

"Dogovorene su i preduzeće se i već se preduzimaju mere na zaštiti naših nacionalnih i državnih interesa“, „Građani mogu da budu spokojni da neće biti ugrožena bezbednost u zemlji“ - osnovne su poruke koje državni vrh Srbije upućuje domaćoj javnosti od kada je Savet za primenu mira u BiH vlastima u Banjaluci preporučio da ne održe referendum o Danu tog bh. entiteta.

„Stabilnost nije ugrožena. Naravno da smo zabrinuti zbog svega što se dešava i zbog toga i jeste bio sastanak“, rekao je ministar policije Nebojša Stefanović, misleći na sastanak državnog vrha Srbije koji je hitno održan u utorak uveče, odmah nakon odluke Saveta za primenu mira.

Izbegavanje da se iznese jasan stav o referendumu koje su vlasti Republike Srpske zakazale za 25. septembar i prenošenje težišta na pitanje očuvanja nacionalne stabilnosti i bezbednosti, poznavaoce prilika navodi na zaključak da državni vrh Srbije traži model po kome bi sugerisali rukovodstvu RS-a da odustanu od referenduma.

To je, prema mišljenju Erika Gordija, stručnjaka za Balkan sa Univerzitetskog koledža u Londonu, i signal koji su dobili od međunarodne zajednice, a da se istovremeno ne naljuti ne tako mali deo javnosti koji smatra da bi Srbija, po ovom pitanju, trebalo da podrži Republiku Srpsku.

„Izazov sa kojim se srpski političari suočavaju jeste da nađu izlaz iz ove krize, koji će udovoljiti simboličkim potrebama i onog dela publike u Srbiji koji je nacionalno nastrojen i ljudima u Republici Srpskoj“, kaže Gordi.

Na sličnom tragu je i Aleksandra Joksimović iz Centra za spoljnu politiku.

„Samo pominjanje da će prioritet biti bezbednost, govori u prilog tome da se očekuje da će rukovodstvo Srbije pokušati da utiče na rukovodstvo Republike Srpske na način da se tenzije smire“, navodi Joksimović.

Erik Gordi je očigledno uveren da će Beograd uspeti da nađe model da takvu poruku i pošalje srpskim liderima iz BiH, jer, kako nam je rekao: „Lično ne verujem da će taj referendum biti održan.“

Aleksandra Joksimović iz Centra za spoljnu politiku se, međutim, ne usuđuje da prognozira ni stav Srbije niti ishod najavljenih razgovora njenih čelnika sa srpskim liderima iz BiH.

„Verujem da Srbija ima iskrenu nameru da podrži sve ono što će u Bosni i Hercegovini doprineti stabilizaciji prilika. Ovo nije prvi put da je referendum u Republici Srpskoj najavljen, čini mi se da je ovo već šesti put i do sada je svaki put rukovodstvo Republike Srpske odustajalo od održavanja referenduma", kaže Joksimović.

Na pitanje da li će se to dogoditi i ovoga puta, odgovara – videćemo koliko sutra, ali istovremeno ističe: „Odustajanje Banjaluke od referenduma je verovatno način da se najkraćim putem smire tenzije, ali da li će do toga doći na takav način, znaće se tek u razgovoru između dva rukovodstva.“

Istovremeno, činjenica da će se o dešavanjima u BiH raspravljati u prestonici Srbije, što neće biti prvi put da se u Beogradu donose odluke o susednoj državi, nameće pitanje - meša li se Srbija u unutrašnje stvari BiH?

„Da, ali tu nema ničeg novog“, kaže nam Erik Gordi. „Ono što je važno“, dodaje ovaj ekspert, jeste da je „Srbija više puta stavila do znanja da, iako daje finansijsku i političku potporu Republici Srpskoj, BiH priznaje isključivo kao celovitu državu“, odnosno "da ne podržava nikakav pokušaj da se Republika Srpska odvoji od BiH.“

Dodajmo da vlasti Srbije, zbog svog nejasnog stava povodom najavljenog referenduma u Republici Srpskoj, trpe kritiku i parlamentarne opozicije. Istina, sa potpuno drugačijih pozicija - pokret "Dveri" je saopštio da podržava rukovodstvo RS-a, te da od vlasti traže da učini isto, dok je lider Liberalno demokratske partije, Čedomir Jovanović, predsednika i premijera Srbije pozvao da se založe za to da se referendum u Republici Srpskoj odloži.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG