Dostupni linkovi

Bosić: Nismo protiv referenduma, već njegove zloupotrebe


Mladen Bosić, predsjednik opozicione Srpske demokratske stranke (SDS)
Mladen Bosić, predsjednik opozicione Srpske demokratske stranke (SDS)

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić izjavio je u četvrtak da ta stranka nije protiv referenduma o Danu Republike Srpske, ali da je protiv zloupotrebe referenduma radi sitnih, sopstvenih i stranačkih interesa.

Bosić je na konvenciji SDS-a u Banjaluci ocijenio da je predsednik RS i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik referendumom o Danu RS dobio šta je htio, navodeći da je zakazivanje referenduma sedam dana prije lokalnih izbora pokazalo da primarni cilj nije da se riješi pitanje Dana Republike, već da se utiče na rezultate izbora.

"Verujem da su građani RS toga svjesni", rekao je Bosić.

Narodna skupština RS donela je odluku da se 25. septembra održi referendum na kojem će se građani manjeg bh. entiteta RS izjasniti da li su za to da se 9. januar i dalje obilježava kao Dan Republike Srpske.

Ustavni sud BiH ranije je naložio RS da promijeni Zakon o praznicima, jer je zaključio da je proslava Dana RS 9. januara diskiminatorska za građane ovog entiteta koji nisu Srbi, jer se tada slavi i krsna slava RS - Sveti arhiđakon Stefan.

XS
SM
MD
LG