Dostupni linkovi

Izraelska vojska gađala desetine meta u Gazi


Izraelska vojska izvela je prošle noći više kombinovanih napada borbenim avionima i artiljerijom na pojas Gaze, u znak odmazde nakon što je jedna raketa pala u nedelju popodne u pogranični grad Sderot na jugu Izraela.

Petoro Palestinaca je ranjeno u odmazdi, dok na izraelskoj strani nije bio ranjenih.

Jedan visoki vojni oficir rekao je da je uglavnom ciljana infrastruktura Hamasa, koji vlada Gazom, u napadima koje je označio "retkim"u poređenju s akcijama izraelske vojske posle rata u pojasu pre dve godine.

"Napadi su bili drugačiji nego što je uobičajeno, ali ne postoji namera da situacija eskalira", izjavio je taj anonimni oficir za izraelski list Harec.

Svetske agencije su izvestile da je u vazdušnim udarima pogođeno najmanje 30 ciljeva koji pripadaju Hamasu, Islamskom džihadu i drugim sličnim organizacijama.

Portparol Hamasa Sami Abu Zuhri rekao je da je "izraelska eskalacija pokušaj da se stvori novo stanje u pojasu Gaze ali da izraelska agresija neće slomiti volju palestinskog naroda".

Organizacija Ahfad al-Sahaba-Aknaf Bajt al-Makdis, povezana sa grupama salafista koji se identifikuju sa militantnom organizacijom "Islamska država Iraka i Levanta" (IDIL), preuzela je odgovornost za raketnu vatru.

Izraelski mediji navode da je ta organizacija i ranije ispaljivala rakete, što predstavlja izazov za Hamas, koji nastoji da poštuje prekid vatre posle rata.

XS
SM
MD
LG