Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ban Ki Mun: Bez većeg napretka u dijalogu Beograda i Prištine


Ilustrativna fotografija

Generalni sekretar Ban Ki Mun ocenio je da sprovođenje sporazuma Beograda i Prištine "nije značajno napredovalo", uz međusobno okrivljavanje dve strane za neispunjavanje obaveza.

U poslednjem tromesečnom izveštaju o Unmiku koji će biti predstavljen na sednici Saveta bezbednosti UN u četvrtak, 25. septembra, Ban Ki Mun je naveo da je i dalje zabrinut zbog neujednačene političke pažnje posvećene najvažnijim pitanjima i što se zbog strančarenja zanemaruju dugoročnih prioritetni ciljevi.

"Napeta politička situacija i opozicioni protesti na Kosovu su uticali na angažovanje Prištine, dok su parlamentarni izbori i proces obrazovanja vlade uticali na pažnju Beograda", navodi se u izveštaju za period od 16. aprila do 15 jula.

Ban je naveo da su kosovske i srpske vlasti potvrdile posvećenost dijalogu, ali i pozvao lidere u Beogradu i Prištini da pokažu novu kreativnost, fleksibilnost i spremnost za kompromis kako bi se obezbedio napredak u dijalogu u korist svih zainteresovanih i odlučno postavilo Kosovo i širi region na put stabilnosti i razvoja.

U obuhvaćenom periodu nije bilo sastanaka na visokom nivou, mada su održana četiri na tehničkom, konstatovano je u izveštaju.

XS
SM
MD
LG