Dostupni linkovi

Ruske vojne vježbe na Krimu, Putin održava Vijeće sigurnosti


Putin i premijer Dmitrij Medvedev na Vijeću za sigurnost u Sevastopolju na Krimu, 19. avgusta 2016.
Putin i premijer Dmitrij Medvedev na Vijeću za sigurnost u Sevastopolju na Krimu, 19. avgusta 2016.

Ruski predsjednik Vladimir Putin održava sastanak Vijeća za sigurnost na Krimu, prije dvije godine aneksiranom ukrajinskom poluostrvu na Crnom moru.

Putin je na Vijeću za sigurnost u Sevastopolju rekao da Ukrajina pokušava da izvede napade - sabotaže na Krim zbog toga što "Kijev ne želi ili ne može da primjeni sve odredbe sporazuma iz Minska"

Istovremeno Rusija na Krimu održava vojne vježbe. U vježbu je uključeno oko 2.500 trupa, 350 vojnih vozila, brod nosač aviona, podmornica i druge jednice ruske armije.

U petak započete vježbe dio su mnogo većih vojnih manevara koji su planirani za septembar.

Putin je na prethodnoj sjednici Vijeća za sigurnost održanoj 11. avgusta najavio da je potrebno povećanje snaga sigurnosti na Krimu nakon što je Moskva više puta upozorila o ukrajinskim upadima na Krim i pokušajima sabotaže.

Kijev je demantovao da postoje planovi bilo kakve zavjere, a zapadni zvaničnici su poručli da Moskva nije ponudila bilo kakav dokaz koji bi potkrijpio njihove tvrdnje.Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk je 17. avgusta izjavio da su ruski izvještaji o tim događajima "nepouzdani".

Putin se takođe obraća Tavrida forumu mladih, događaju koju se održava redovno na Krimu od aneksije, u martu 2014-te, i okuplja skupštinu "mladih profesionalaca" iz cijele Rusije.

XS
SM
MD
LG