Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Milanović poziva Srbiju da ukine zakon o univerzalnoj jurisdikciji


Zoran Milanović, predsjednik SDP Hrvatske

Lider Socijaldemokratske partije i bivši premijer Hrvatske Zoran Milanović pozvao je u srijedu vlasti u Beogradu da ukinu zakon o univerzalnoj jurisdikciji istakavši da će nakon toga sve biti u redu.

U protivnom, tvrdi, konflikt će biti neizbežan.

Milanović je, nakon razgovora sa predsjednikom Republičke koordinacije udruženja Domovinskog rata "Dr. Franjo Tuđman" Đurom Dečakom, rekao da, ako je nekad i postojalo razumijevanje za taj zakon, danas ga sigurno nema i Srbija ga mora ukinuti.

"Način je da sjednemo za sto i relativno brzo bilateralno dogovorimo ko je za šta nadležan, u protivnom nam neće ostati drugo nego da zaštitimo nacionalne interese", rekao je Milanović.

"Pozivam vlasti u Beogradu da to riješe. Neka ukinu taj zakon i sve će biti ok", kazao je Milanović prema kome, kada su u pitanju prava branitelja, ima puno otvorenih pitanja za koje se ni ne zna jer je HDZ-ova mantra bila da je on to riješio za 100 godina, a ispada da nije tako.

Milanović je poručio da bi i Hrvatska, ako se nešto ne učini, mogla uvesti isti zakon.

"Nije rješenje da ulazimo u konflikte bez potrebe, ali ako bude potrebe ući ćemo u sukob. Zamislite da Hrvatska uvede takav zakon. Niko neće moći izvan Srbije, ljudi će biti nesigurni. Natjerate li nas na to, napravićemo to. Nemojte nas terati da tako završi", rekao je šef SDP-a

Milanović, koji je u kampanji uoči predstojećih vanrednih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, rekao je da je ovo bio prvi put u deset godina da je pozvan na jedan takav sastanak i da se odazvao sa zadovoljstvom, te da je jedna od glavnih tema bio srbijanski zakon o univerzalnoj jurisdikciji.

XS
SM
MD
LG