Dostupni linkovi

Inicijative za izdvajanje Srebrenice iz RS-a: Imamo skupštinsku većinu


Podnosilac incijative Sadik Ahmetović, zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH
Podnosilac incijative Sadik Ahmetović, zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH

Predstavnici Incijative za izdvajanje Srebrenice iz Republike Spske tvrde da imaju skupštinsku većinu potrebnu za donošenje odluke.

Zastupnici iz reda bošnjačkog naroda pokrenuli su inicijativu za raspisivanje referenduma o izdvajanju Srebrenice iz Republike Srpske kao odgovor na najavljeni referendum o Danu RS-a.

Domaći političari upozoravaju kako zagovornici ove inicijative imaju dovoljnu većinu u Skupštini Općine Srebrenica i kako ovakva reakcija ne treba čuditi nikoga.

Načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković kazao je u razgovoru za Klix.ba kako još uvijek čeka poziv zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadika Ahmetovića na sastanak na kojem će biti raspravljano o inicijativi za izdvajanje Srebrenice iz RS-a.

"Ta inicijativa samo je odgovor na bahato ponašanje vlasti u RS-u, ne samo kada govorimo o najavi referenduma o Danu RS-a, već generalno i odgovor na težak život svih onih koji su prema Ustavu RS-a konstitutivni. Kako se čini, oni sve rade da ti ljudi budu marginalni", rekao je Duraković.

Podsjetio je na institucionalnu diskriminaciju nad Bošnjacima u RS-u i pitanje osporavanja korištenja bosanskog jezika.

"Vrlo jednostavno, mi više ne možemo podnositi ovo. Mislim da je krajnje vrijeme da uslijede reakcije na takve politike i da se konačno stanje u ovoj zemlji stiša s takvim namjerama", kazao je Duraković.

Istakao je kako oni jednostavno ne žele bit dio sistema u kojem se provodi politika SNSD-a kakvoj imamo priliku svjedočiti posljednjih godina.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović smatra da je inicijativa za raspisivanje referenduma o izdvajanju Srebrenice iz RS-a samo lančana reakcija na najavljeni referendum o Danu RS-a.

"Ako počne kršenje Ustava BiH i nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH onda se dovodi u pitanje i postojanje anarhije u državi. Onda se otvara pitanje zašto drugi regioni ne bi provodili svoje referendume? Ako se više ne ponašate u skladu s Ustavom i zakonima u BiH ne možete se protiviti ni drugima ako se kreću u tom pravcu", rekao je Osmanović.

Kako kaže, SDA ovakve postupke neće tolerisati. On je pozvao na odgovornost PIC-a, OHR-a, Tužilaštva BiH i SIPA-e.

XS
SM
MD
LG