Dostupni linkovi

Beograd iščekuje Bajdena: Globalni izazovi i Gordijev čvor


Džozef Bajden, ilustrativna fotografija
Džozef Bajden, ilustrativna fotografija

Uoči, kako se najavljuje, oproštajne posete potpredsednika SAD Džozefa Bajdena Beogradu, domaći znalci američko-srpskih odnosa i visoki zvaničnici iznose različita očekivanja.

Od toga da će u središtu biti najnoviji tektonski poremećaji koji se reflektuju i na područje Zapadnog Balkana: događaji u Turskoj, eskalacija međunarodnog terorizma, Evropska unija nakon Brexita, do kosovsko-srpskih odnosa i bilateralnih pitanja od kojih su za Srbiju najvažnije američke investicije.

Preteže mišljenje da će to biti, ako ne „ugodni“, a ono razgovori bez pritisaka, uprkos tome što je za Ameriku Kosovo „nedovšen posao“ dok se ne preseče „Gordijev čvor“ o kome je nedavno u parlamentu govorio premijer Aleksandar Vučić, ne navodeći međunarodne adrese koje očekuju i formalno priznanje Kosova. Hoće li Bajden iskoristiti svoju poslednju posetu u funkciji potpredsednika SAD da testira Beograd na jednom osetljivom pitanju?

„Hajde da kažem otvoreno! Nekakvih velikih uslovljavanja, nešto što bi iz temelja trebalo da promeni srpsku politiku, neće biti. Ne, to nije takva situacija. Da li će biti nekakvih novina, to ne verujem“, kaže bivši dplomata Simeon Pobulić.

Zastave Rusije i Srbije
Zastave Rusije i Srbije

Otvorena tema, kad je reč o spoljnoj politici Srbije, za koju je Amerika usred gotovo hladnoratovskih relacija Vašingtona i Moskve, itekako zainteresovana, jeste odnos Srbije i Rusije. Bojan Al Pinto Brkić, član Foruma za međunarodne odnose, misli da ta tema u Beogradu neće biti zaobiđena „posebno u svetlu odnosa Srbije i Republike Srpske (RS) odnosno BiH."

"Rusija igra dosta važnu ulogu u promovisanju opstanka Republike Srpske, pa je verovatno da će SAD dati podršku evropskom putu Srbije sa naglaskom da taj evropski put treba da znači sinhronizaciju spoljne politike sa spoljnom politikom EU, između ostalog i malo drugačiji odnos prema Rusiji i isto tako malo drugačiji odnos prema BIH odnosno RS“, kaže Al Pinto Brkić.

Blizak odnos Srbije i Rusije zvanično niko nije osudio, kao ni činjenicu da Srbija nije uvela sankcije Moskvi, mada Brisel ne propušta da upozori da Srbiju tek čeka usklađivanje spoljne politike sa spoljnom politikom EU. Zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland nedavno je o srpsko-ruskim odnosima prilikom posete Beogradu, rekla:

„Razumemo da Srbija ima kulturne, porodične, istorijske i religijske veze sa Rusijom. Ne vidimo kontradiktornost u tome da Srbija ima dobre odnose sa Rusijom i dobre odnose sa SAD. Nikada ne bismo pomislili da nekog partnera nateramo da bira strane“.

Viktorija Nuland i Aleksandar Vučić u Beogradu
Viktorija Nuland i Aleksandar Vučić u Beogradu

Srpsko-kosovski odnosi svakako će biti na vrhu agende posete visokog američkog zvaničnika. Bivši diplomata Simeon Pobulić na pitanje da li misli da neugodnije razgovore sa potpredsednikom SAD čekaju njegove sagovornike na Kosovu, odgovara potvrdno:

„Svakako teže. Samo ne znamo kakve izlaze američka politika vidi na tom terenu.“

Bojan Al Pinto Brkić, ipak, očekuje testiranje na jedno, za Beograd, neugodno pitanje :“Nije nemoguće da će američki potpredsednik iskoristiti ovu priliku da testira kako bi Srbija reagovala na mogući predlog za članstvo Kosova u UN, imajući u vidu da već nekoliko godina teku procesi učlanjenja Kosova u međunarodne institucije i ovo bi bila kruna tog procesa a Amerika pod sadašnjom administracijom ima svakako interes da taj posao završi.“

Naši sagovornici ne očekuju preterano neugodne razgovore, odnosno jače pritiske ni zbog nerešenog slučaja ubistva američkih državljana braće Bitići ni posle 17 godina. Iako Vašington sve vreme insistira da se utvrde krivci za ubistvo njihovih državljana, iako se to smatra jednim od problema koji ozbiljno opterećuju odnose Beograda i Vašingtona, Simeon Pobulić kaže da ne veruje da bi to ozbljnije remetilo odnose:

„Treba gradirati probleme. Ima mnogo većih problema, nego što je taj.“

Pobulić, međutim, procenjuje da je za Ameriku, i kad je zapadni Balkan u pitanju, najozbiljnija tema - borba protiv međunarodnog terorizma, odnosno infiltracija Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) u područjima gde živi muslimanski živalj.

Potpredsednik SAD-a će se u utorak, 16 avgusta sastati sa predsednikom Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem, nakon čega odlazi za Kosovo. Nisu precizirane teme razgovora, ali zvaničnici očekuju da će ova poseta značiti pozitivan signal američkim potencijalnim investitorima. U Beogradu se ističe da Vašington veoma ceni prijateljski gest Srbije-prihvatanje bivših zatvorenika iz Gvataname.

Džozef Bajden je poslednji put posetio Srbiju 2009. godine kada se susreo sa tadašnjim predsednikom Borisom Tadićem.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG