Dostupni linkovi

Steinmeier s Lavrovom: Rusija i Zapad nisu udaljeni


Ministar vanjskih poslova Njemačke Frank Walter Steinmeier izjavio je u Jekaterinburgu kako još uvijek postoji mogućnost da se konflikt u istočnoj Ukrajini riješi diplomatskim putem, i da na tome treba istrajavati.

On je svom ruskom kolegi Sergeju Lavrovu kazao da Sporazum iz Minska mora ostati glavna osnova za ukrajinski mirovni proces, usprkos tenzijama na Krimu.

Lavrov je dao obećanje da će Moskva ispuniti dio svojih obaveza, citira agencija Interfax riječi ruskog ministra vanjskih poslova. Dodao je medjutim da je Moskva spremna pružiti dodatne dokaze o oružanim upadima ukrajinskih grupa na Krim.

Dvojica ministara su razgovarali i o krizi u Siriji. Lavrov je rekao da sirijski militanti koriste prekid vatre da bi ojačali svoje snage, a Steinmeier je naglasio da je neophodno otvoriti stalni humanitarni koridor prema gradu Alepo. Od svog ruskog kolege nije medjutim uspio dobiti suglasnost da se prema ovom gradu u Siriji otvore četiri koridora za dovoz neophodnih namirnica ugroženom stanovništvu.

XS
SM
MD
LG