Dostupni linkovi

Da li se uginule životinje zakopavaju pored izvorišta vode?


Goveda
Goveda

Bolest goveda "kvrgava koža" se širi Crnom Gorom. U nekim dijelovima države prelazi u fazu epidemije. Nadležne službe eutaniziraju oboljele životinje, a dio pokušavaju da spasu injekcijama. Dodatni problem predstavlja pokopavanje životinjskih leševa. U selima u okolini Bijelog Polja mještani tvrde da nadležne službe zakopavaju uginule životinje pored izvorišta vode, te da im prijeti zaraza.

Dok nadležni iz Ministarstva poljoprivrede danima uvjeravaju stanovništo sa sjevera Crne Gore da se prilikom ukopavanja goveda oboljelih od "kvrgave kože" poštuju sve zakonske procedure, mještani bjelopoljskih sela Srđevac, Potoci, Crnča i Žuren strahuju od moguće zaraze zbog izbora lokacija na kojima su goveda pokopana.

Mještanin sela Srđevac Admir Asanagić je prije nekoliko dana bio prisutan prilikom ukopavanja goveda i tvrdi da nadležni nijesu poštovali zakonsku proceduru.

"Mi smo bili tu, na licu mjesta i nijesmo im dali da tu zakopaju. Nijesmo nasrtali, ali smo se bunili i kazali im da ne kopaju tu, da će nam zatrovati vode. Jedna gospođa za koju smo poslije saznali da je Marijana Bošković, odgovorila nam je: 'Šta znate vi, vi ste seljaci...'. Imamo svjedoke koji će potvrditi da je tako bilo. Drugom prilikom sam bio na licu mjesta, u zaseoku Stoličenje 6. avgusta, kreča nije bilo uopšte. Nas deset je tu bilo. Dakle, sporne su nam lokacije, a ni po propisima nijesu zakopana ta goveda", tvrdi Asanagić.

Mještani ovih bjelopoljskih sela strahuju od moguće zaraze jer se u blizini mjesta gdje su zakopana zaražena goveda nalaze izvori pitke vode i dječija igrališta.

Poručuju nadležnima da čim prije iskopaju goveda i dezinfikuju taj teren, jer starahuju za svoje porodice. Zbog toga mještani potpisuju peticiju, kaže za RSE Vlado Vuković iz sela Potoci.

"Radi se o mještanima sela Žuren, Crnča, Srđevac i Potoci. To su udaljena mjesta, ali kako je to područje bezvodno, to je desna obala rijeke Lim, u tom dijelu su vodoizvorišta. I odatle sve kuće, manje-više, vuku vodu sa tog mjesta, a oni su baš na vrhu tog brda zakopali zaraženu stoku. Mi smo ih zamolili da otkopaju stoku i dezinfikuju to područje, što prije. U roku od 24 sata ili manje, samo što prije. Zamolili smo da ne komplikujemo situaciju. Međutim, oni se zapravo brane lansiranjem neistina", navodi Vuković.

Na pitanje – zašto bi nadležni uz vodoizvorišta i igrališta zakopavali zaraženu stoku, Vuković odgovara: "Prosto da odrade posao i idu dalje. Prosto, otaljavaju posao i odrađuju ga na improvizovan način. Ne mislim da tu ima njihove namjere nego da tu ima više njihove neodgovornosti".

Životinje zakopane prema zakonskim propisima

Potpredsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović u razgovoru za RSE demantuje tvrdnje mještana o nesavjesnom pokopavanjau zaraženih goveda i poručuje mještanima da državu i lokalnu upravu ne mogu uslovljavati jer "na teritoriji te opštine imaju stanje epidemije".

"To je sve po proceduri. Ubjeđujem vas da je sve to po prceduri urađeno. Ne mogu građani postavljavati uslove opštini, državi i veterinarskoj upravi. Mi maksimalno poštujemo građane u svakom regionu, ali morate da znate da se radi o stanju epidemije. Moramo postupati po pravilima struke. Sve procedure su ispoštovane i ne bih nasjedao na takve insinuacije o bilo kakvom nepostupanju. Normalno je da postoji zabrinutost građana, ali mi ih razuvjeravamo i zajedno puno puta odredimo lokaciju", ističe Smolović.

Na pitanje – da li su čelnici Bijelog Polja, predsjednik i potpredsjednik, izašli na teren i razgovarali sa zabrinutim mještanima, Petar Smolović odgovara: "Ne možemo svuda da stignemo, ali, jesmo bili na nekoliko lokacija. Mi imamo više komisija i mi se bavimo koordinacijom. Imamo ovdje radnu grupu koja je u stalnom zasjedanju".

Podsjetimo, zarazna bolest "kvragava koža" koja napada goveda, pojavila se u Crnoj Gori prije nešto manje od mjesec dana, a prema riječima stručnjaka ne prenosi se na ljude i druge životinje.

Direktorica Uprave za bezbjednost hrane Vesna Daković za RSE kaže da je do sada vakcinisano više od 70 odsto cjelokupnog fonda goveda na teritoriji Crne Gore, a do sada su oboljela ukupno 233 grla od kojih je najviše u Bijelom Polju i Mojkovcu.

Vesna Daković
Vesna Daković

Daković kaže da su prvi slučajevi bolesti prijavljeni i u Nikšiću, te Podgorici. Daković je potvrdila da u Bijelom Polju postoji epidemija ali, tvrdi, ne onako kako je tamo doživljavaju.

"Definitivno da zaraza postoji, epidemija postoji ali ne u kontekstu u kojem je oni doživljavaju. Konkretno, u Bijelom Polju to što ima 57 oboljelih goveda u odnosu na stočni fond koji je nekih 12.000 goveda, zaista nije neka prevelika brojka. Što se tiče navoda o zakopavanju humano usmrćenih goveda – ponavljam da mi odgovorno tvrdimo da se životinje zakopavaju onako kako zakon propisuje a što dokazuje pet članova komisije prilikom usmrćivanja i zakopavanja svake oboljele životinje. To je jedini komentar koji tim povodom želim da dam", zaključila je Daković.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG