Dostupni linkovi

Rasprava o izboru nove vlade Srbije


Skupština Srbije, 9. avgust, ilustrativna fotografija
Skupština Srbije, 9. avgust, ilustrativna fotografija

U Narodnoj skupštini Republike Srbije počela je otvorena rasprava o izboru nove vlade mandatara Aleksandra Vučića i njegovom ekspozeu koju možete pratiti OVDE. U toku izlaganja šefova poslaničkih grupa podršku novoj vladi najavili su Savez vojvođanskih Mađara i Nova Srbija.

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak zamerio je mandataru što u svom višečasovnom izlaganju prilikom predstavljanja ekspozea nijedan jedini put nije rekao reč “Vojvodina”.

“Kao što se ne izgovara Vojvodina tako se ne izgovara ni pitanje dugova prema Vojvodini, ni šta treba da se radi u Vojvodini”, rekao je Čanak i pozvao mandatara da odgovori na njegove primedbe.

“Vaš zdrav humor sam uvek podržavao”, rekao je Vučić Čanku. “Ne znam da nisam izgovorio reč Vojvodina, ali sam govorio o Vojvodini, govorio sam pokrajina. Vojvodinu volim jednako kao i vi. Naš posao je da jednako tretiramo svaki deo Srbije, mislim da sam se tako ponašao”, rekao je Vučić.

Na opasku Čanka da se toliko buke diglo oko osvajanja olimpijskog zlata kosovske džudistkinje Vučić je rekao da ni reč nije rekao o ovoj sportistkinji, samo da mu je bilo interesantno da su u roku od minut ili dva BBC i CNN objavili inforamciju o tome. “Istorijsku infoamrciju. Kao da su samo čekali na to. Ni na koji način nismo uvedili tu očigledno veoma uspešnu i vrednu sportskinju, njen trud, njene napore, njen marljiv rad. Kapa dole” rekao je Vučić.

“Važan nam je mir sa Albancima, ali to ne znači da ću da se odreknem Ustava svoje zemlje, zastave svoje zemlje i da kažem da teritorija naše zemlje po Ustavu Republike pripada nekom drugom i sad se radujem njihovim medaljama”, dodao je Vučić.

Poslanička grupa SVM-Partija za demokratsko delovanje glasaće za izbor vlade Aleksandra Vučića, izjavio je šef poslanika Balint Pastor, dodajući da od nove vlade očekuje da održi političku i ekonomsku stabilnost.

“U Novoj Srbiji, imaćete odanog koalicionog partnera koji će podržavati sve vaše ideje”, rekao je Velimir Stanojević iz ove stranke.

“Prethodna vlada na čelu sa Aleksandrom Vučićem obezbedila je stabilnost u državi, prosperitet i stvorila mogućnosti i nadu građanima Srbije”, rekao je Stanojević.

Odgovarajući na izlaganja šefova poslaničkih grupa Aleksandar Vučić je između ostalog rekao i da je potrebna privatizacija u sportu.

“Zvezda i Partizan ne mogu da nađu sponzore, oni uzimaju od države. Ako nisi sposoban da zarađuješ novac na tržištu mani se ćoravog posla”, poručio je Vučić.

Rasprava o izboru Vlade i ekspozeu mandatara počela je izlaganjem šefova poslaničkih grupa kojih ima 16. Oni imaju pet sati za svoja obraćanja, a za načelnu raspravu ostaje još pet sati.

Mandatar Aleksandar Vučić je u utorak izložio program i sastav buduće vlade. Njegov ekspoze trajao je šest sati.

XS
SM
MD
LG