Dostupni linkovi

Vanredna vijest

EU: Podržati dogovor Izetbegović-Dodik


Zastava Evropske unije ispred zgrade Evropskog parlamenta u Briselu

Evropska unija od političkih lidera i zvaničnika u institucijama BiH očekuje da podrže rešenje o mehanizmu koordinacije, koje su rezultat dogovora predsednika SDA Bakira Izetbegovića i lidera SNSD Milorada Dodika, izjavila je u nedelju Maja Kocijančič, portparolka visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini.

Kocijančičeva je u izjavi za "Dnevni avaz", koju prenose banjalučki mediji, potvrdila da su u EU uzete u obzir primedbe lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića na sporazum Dodika i Izetbegovića, koje se tiču navodnog izostavljanja kantona u procesu odlučivanja.

"Međutim, prema našem shvatanju, rešenje koju su dvojica lidera usaglasila prošle nedelje omogućava zastupljenost svih nivoa vlasti u BiH, u skladu sa ustavnim nadležnostima. Zbog toga ozbiljno računamo na sve političke i institucionalne zvaničnike u BiH da podrže ovakvo rješenje", rekla je Kocijančičeva za sarajevski list.

Ona je podsetila da su Mogerinijeva i komesar za dobrosusedsku politiku i proširenje EU Johanes Han pozdravili i ocenili veoma pozitivnim sporazum Dodika i Izetbegovića o mehanizmu koordinacije i pitanjima u vezi sa pismom namere za Međunarodni monetarni fond.

Na sastanku prošle nedelje u Istočnom Sarajevu, koji je organizovao specijalni izaslanik EU i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark, dogovoreno je da se sve odluke u vezi evropskog puta BiH donose konsenzusom, a da su sve institucije obavezne da obezbede prisustvo svojih predstavnika na sednicama tela unutar mehanizma koordinacije.

Na sastanku su učestvovali i entitetski premijeri Željka Cvijanović i Fadil Novalić, kao i predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić.

XS
SM
MD
LG