Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Antidoping agencija: Nema dokaza o umiješanosti ruskih vlasti


Ruska zastava u Olimpijskom selu u Riu

Predsjednik Svjetske antidoping agencije /WADA - VADA/ Krejg Rid saopštio je da nema dokaza da su ruske vlasti umiješane u rad Ruske atletske federacije, niti u doping skandal.

Komisija Ričarda Pounda koja je istraživala aferu u vezi sa antidoping kontrolom u ruskoj atletici nije pronašla dokaze o umiješanosti države.

"Pregledajući rezultate i Poundov izvještaj, mogu reći da komisija nije pronašla dokaze da je država na bilo koji način bila umiješana", naveo je Rid na sjednici Međunarodnog olimpijskog odbora u Rio de Žaneiru.

Tokom sjednice delegati su razmatrali učestvovanje ruskih sportista na Olimpijskim igrama i kritikovali rad Svjetske antidoping agencije.

Prethodno je VADA optužila ruske vlasti za sistematske mahinacije sa dopingom, posebno ruskog ministra sporta, tvrdeći da su učestvovale u zamjeni doping uzoraka u Sočiju.

Međunarodna atletska federacija suspendovala je u novembru prošle godine iz svog članstva Rusku atletsku federaciju, a u junu ove godine tu svoju odluku je potvrdila i tako onemogućila ruskim sportistima učešće na Olimpijskim igrama.

Ranije je komisija VADA pod rukovodstvom Ričarda Meklarena objavila rezultate svoje istrage na osnovu kojih tvrdi da je u Rusiji u vrijeme Zimskih olimpijskih igara "djelovao sistem dopingovanja sportista sa znanjem države".

Poslije toga VADA je preporučila da cijela ruska reprezentacija bude suspendovana sa ovogodišnjih Olimpijskih igara.

Međutim, Međunarodni olimpijski odbor prepustio je odluku o učestvovanju pojedinih ruskih sportista i timova međunarodnim federacijama, a nedavno je formirana specijalna tročlana komisija koja će imati završnu riječ.

XS
SM
MD
LG