Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Austrijski kancelar: Prekinuti razgovore o članstvu Ankare


Kristijan Kern

Austrijski kancelar Kristijan Kern izjavio je da će pokrenuti diskusiju sa liderima evropskih vlada o prekidu razgovora sa Turskom o njenom članstvu u Uniji zbog demokratskih i ekonomskih slabosti te zemlje.

Evropski lideri zabrinuti su zbog akcije koju turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan preduzima protiv osumnjičenih disidenata poslije neuspjelog vojnog puča prošlog mjeseca.

Kern je dodatno pooštrio retoriku u intervjuu austrijskom javnom servisu ORF i ocijenio da su razgovori o članstvu Turske "diplomatska fikcija" te da je vrijeme da se "pritisne dugme za resetovanje".

"Znamo da su demokratski standardi očigledno nedovoljni da se opravda primanje Turske. Ekonomsko pitanje je, u najmanju ruku, jednako važno zato što je turska ekonomija previše udaljena od evropskog prosjeka", rekao je austrijski kancelar.

Kada je upitan da li će Austrija staviti konkretan prijedlog na sto na sastanku Evropskog savjeta 16. septembra, Kern je odogovorio da će Beč "pokrenuti diskusiju" i zatražiti "alternativni koncept".

XS
SM
MD
LG