Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SAD: Seksualnim prestupnicima zabrana da igraju Pokemon Go


Ilustrativna fotografija

Njujorške gradske vlasti su uvele zabranu igranja popularne igre za mobilne telefone "Pokemon Go" za seksualne prestupnike koji su na odsluženju uslovne kazne, kako bi pojačali bezbednost dece, pa su od programera zatražili pomoć u realizaciji te zabrane.

Ova mera zabrane se odnosi na skoro 3.000 ljudi, prenosi BBC.

Guverner Njujorka Endru Kuomo je izjavio da je "zaštita njujorške dece porioritet broj jedan" a da je igra jurenja virtuelnih stvorenja u realnom svetu "nov način opasnih seksualnih predatora za mamljenje žrtava ".

Prema novoj uredbi, zatvorenici koji služe uslovnu kaznu zbog seksualnih prestupa, neće smeti da igraju ovu igru.

Njujorški zakon uvodi pravilo da se pri otvaranju naloga za učešće u igri, na mreži ostave imena i adrese igrača, kao i da se na internetu postavi javno dostupna mreža sa registrom prestupnika.

Guverner je uputio pismo programerima koji upravljaju ovom igricom u kojem traži pomoć u pronalaženju načina da se seksualnim prestupnicima blokira pristup ovoj igrici.

Od lansiranje ove igrice uvedeno je više zabrana poput jurenja Pokemona u Memorijalnom muzeju holokausta u Vašingtonu, Memorijalnog centra Aušvic, katedralama i portama crkava, kako bi igrači pokazali poštovanje prema ovim institucijama.

XS
SM
MD
LG