Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Papa Franjo: Nije ispravno izjednačiti islam sa nasiljem


Papa Franjo

Papa Franja rekao je danas da ne izjednačava islam sa nasiljem, navodeći da hrišćani mogu da budu isto toliko smrtonosni i upozorio da Evropa svoju omladinu gura u terorizam.

"Mislim da nije ispravno izjednačavati islam sa nasiljem. U gotovo svakoj religiji ima neka mala grupa fundamentalista. I kod nas ih ima", rekao je papa objašnjavajući svoju odluku da ne pomene islam kada je osudio brutalno džihadističko ubistvo katoličkog sveštenika u Francuskoj, za koje je odgovornost preuzela takozvana Islamska država.

"Ako treba da govorim o islamističkom nasilju, treba da govorim i o hrišćanskom nasilju. Svaki dan u novinama vidim nasilje u Italiji, ovaj je ubio svoju devojku, onaj taštu, a svi oni su kršteni kao katolici", rekao papa Franja novinarima tokm posete Poljskoj, prenosi AFP.

Prema njegovim rečima, religija nije pokretačka sila iza nasilja.

Može se ubiti jezikom isto kao nožem, rekao je on, aludirajući na jačanje populističkih partija koje podstiču rasizam i ksenofobiju.

"Koliko je mladih u Evropi lišeno ideala i bez posla, pa se okreću drogi, alkoholu i fundamentalističkim grupama", kazao je papa.

XS
SM
MD
LG