Dostupni linkovi

Zeman: Za Bregzit odgovorna i EU


Miloš Zeman
Miloš Zeman

Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je da je I Evropska unija Evropsku uniju kriva za Bregzit zato što, kako je naveo, daje "besmislene smernice, dok onemogućava pristup važnim pretnjama kao što je migracija”.

Istovremeno je upozorio Veliku Britaniju da ne može da računa da će joj nakon Bregzita ostati samo koristi kao što je pristup na jedinstveno tržištea da neće morati da snosi troškove.

"Bregzit je strategija kada obe strane gube. Ipak će se smanjti razmena kapitala iljudi. Bregzit je tragična greška za koju je u izvesnoj meri kriva i sama Evropska komisija, jer okleva da rešava migraciju, uvodi kvote, izdaje besmislne naredbe", rekao je Zeman.

Zeman je u intervjuu za tabloid Blesk rekao i da "ne možemo da oslobodimo sadašnje rukovodstvo EU odgovornosti za Bregzit".

Predsednik Češke je upozorio da je kontinentalna Evropa nakon britanskog referenduma odabrala najgoru moguću strategiju.

"Ponaša se kao uvređeno dete. Ali ni Velika Britanije ne može da očekuje da će joj ostati samo koristi a da ne snosi i troškove", kazao je Zeman.

Zeman je ponovio je da se zalaže za referendum na kome bi se Česi o članstvu u EU i NATO ali "samo kao za sjajnu priliku da se navedu svi oni krupni argumenti zašto Češka treba da ostane u EU".

XS
SM
MD
LG