Dostupni linkovi

Ruski predsjednik u trećoj ovogodišnjoj posjeti Sloveniji


Vladimir Putin
Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas dolazi u službenu posjetu Sloveniji.

"Samit između Rusije i Slovenije biće posvećen ključnim pitanjima u oblasti bilateralne saradnje u oblasti trgovine, ekonomije, investicije, kulture i humanitarnog partnerstva", navodi se u saopštenju iz Kremlja.

U saopštenju se ističe da će ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov slovenački kolega razmijeniti "mišljenja o hitnim globalnim i regionalnim problemima".

Putin u Sloveniju dolazi u vrijeme obilježavanja sto godina od izgradnje drvenog hrama ruske pravoslavne crkve na planinskom prelazu preko Alpa na sjeverozapadu Slovenije.

Predsjednici dvije zemlje učestvovaće na komemoraciji kojom se odaje počast za više stotina ruskih ratnih zarobljenika koji su poginuli tokom rada na prelazu Vršič za austrougarsku vojsku 1916. godine.

Putin i Pahor prisustvovaće otkrivanju spomenika u LJubljani kojim se odaje počast poginulim ruskim i sovjetskim vojnicima poginulim u borbama tokom dva svjetska rata na teritoriji sadašnje Slovenije.

Ovo je treći dolazak Putina u Sloveniju od početka godine. Ruski predsjednik dolazi u posjetu na poziv slovenačkog kolege.

XS
SM
MD
LG