Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Požar u Španiji na više od 1.000 hektara, pozvana vojska


Požar u Španiji, arhivska fotografija

Požar na više od 1.000 hektara u oblasti Valensije, na istoku Španije, zahvatio je jedan prirodni rezervat zbog čega je pozvana vojska da interveniše, javile su danas regionalne vlasti.

Požar je izbio juče popodne, iz za sada nepoznatih razloga, u Artani, opštini u provinciji Kasteljon, i brzo se proširio, rekla je portparolka regionalne službe za vanredne situacije.

Požar se proširio na tri opštine, ali nije stigao do naselja, dodala je ona i navela da je oko 1.000 hektara zahvaćeno vatrom.

Vatra je stigla do nacionalnog parka Sijera d'Espadan, drugog po veličini u regionu, sa četinarskom šumom i prirodnim staništem grabljivica, lisica i ugroženih vrsta slijepih miševa.

Više od 300 ljudi, uključujući 130 vojnika, uz pomoć 27 aviona i helikoptera mobilisano je da zaustavi napredovanje požara ka tom prirodnom rezervatu, čiji su za sada samo vanjski obodi zahvaćeni. Gusta vegetacija i težak planinski teren otežavaju borbu protiv požara, rekla je portparolka.

Španska meteorološka služba navela je da je zbog višednevnog vrućeg i suhog vremena visok rizik od požara u velikom dielu Španije, posebno na mediteranskoj obali, na sjeverozapadu u Galiciji j na jugu u Andaluziji.

XS
SM
MD
LG