Dostupni linkovi

Rumunski sindikati: Pritisak Ankare za zatvaranje turskih škola


Učionica
Učionica

Dva velika rumunska sindikata prosvetnih radnika saopštila su večeras da turske vlasti "vrše pritisak" da se zatvore škole koje finansiraju, prema Ankari, sledbenici odbeglog propovednika Fetulaha Gilena, osumnjičenog za organizovanje prošlonedeljnog pokušaja puča u Turskoj.

"Zatražite od turskog ambasadora u Bukureštu da prestane s pritiscima na prosvetne ustanove koje finansiraju turski državljani u Rumuniji!", navodi se u pismu ta dva sindikata upućenom turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu.

Turski ambasador u Rumuniji Korej Ertah nedavno je u izjavi medijima u Bukureštu pomenuo "dva lica" imama Gilena - "jedno tolerantno i drugo skriveno", koji u Rumuniji "drži 11 škola i nekoliko humanitarnih udruženja".

Ertah je potom u drugom intervjuu rumunskim medijima naveo da je samo preporučio rumunskim vlastima da "pomno prate aktivnosti u tim školama".

Rumunsko Ministarstvo inostranih poslova zatražilo je juče objašnjenje od Ertaha koji je rekao da nije "zvanično tražio zatvaranje škola".

XS
SM
MD
LG